„Experimentul în cinema şi arta vizuală“

10 decembrie 2014   La zi în cultură

Cum se plasează Bucharest International eXperimental Film Festival în peisajul festivalurilor de film de la noi?

Cu o orientare prioritar educaţională, BIEFF are ca principal centru de interes experimentul în cinema şi arta vizuală, fiind primul eveniment de profil din România care susţine consecvent inovaţia în materie de limbaj cinematografic. Convingerea noastră este că BIEFF e un eveniment absolut necesar, mai cu seamă pentru România, al cărei cinema s-a făcut remarcat în ultimii ani prin voci puternice, care însă au excelat mai ales în zona ficţiunii narative realiste. În acest context, BIEFF a apărut în mod natural ca o reacţie complementară, avînd ca scop principal deschiderea de noi perspective în ce priveşte posibilităţile nelimitate ale limbajului cinematografic.

Ce s-a schimbat anul acesta?

Ediţia din 2014 a BIEFF aduce o schimbare majoră, în primul rînd din punct de vedere curatorial. Majoritatea programelor sînt construite în jurul cîtorva teme-cheie. Abordarea tematică are ca scop extinderea şi aprofundarea experienţei cinematografice, prin plasarea filmelor individuale în contexte complexe, ce provoacă dezbateri şi pun sub semnul întrebării ideile noastre preconcepute despre noţiuni precum adevăr, familie, spiritualitate şi cinema-ul însuşi.

Care sînt „hiturile“ ediţiei cu numărul 5?

Din competiţie recomandăm cu căldură programele „Recycled Cinema: Films Made of Films“ – care, reinterpretînd şi remontînd filme deja existente, manipulează elementele alchimice ale cinema-ului, pentru a crea lucrări noi şi captivante – sau „Urban Ghosts: Between Foreboding and Nostalgia“, care explorează simptomele urbanizării şi tensiunile interioare ale omului contemporan. Dintre programele speciale, recomandăm „Politics Versus Meta-Cinema“, prezentat în parteneriat cu Berlinale Forum Expanded şi „Transcending Reality“, în parteneriat cu Festivalul International de Film Rotterdam.

Andrei Tănăsescu este selecţioner la BIEFF. Festivalul are loc în Bucureşti, în perioada 10-14 decembrie. Programul complet pe www.bieff.ro.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe