„Experienţa cinema-ului de calitate“

14 august 2013   La zi în cultură

Unde va poposi Caravana TIFF anul acesta?

Caravana a început pe 1 iulie şi va continua pînă la jumătatea lunii septembrie. În perioada următoare, vom ajunge în Bacău, Braşov, Roman, Deva, Galaţi.

Cît de important e un astfel de eveniment pentru locuitorii în ale căror oraşe nu mai există cinematografe?

Caravana Filmelor TIFF a pornit tocmai din dorinţa de a le oferi oamenilor care locuiesc în oraşe fără cinematografe experienţa cinema-ului de calitate. În primul rînd, am vrut să fim o alternativă la blockbuster-e şi succese de box office care se pot urmări în mall-uri. Aşa că am venit cu filme de festival, cu cele mai recente producţii româneşti, premiate şi apreciate la festivaluri de profil, cu filme frumoase, bune, cu mesaj. În al doilea rînd, am vrut să oferim o alternativă accesibilă tuturor categoriilor de public, pentru că, să recunoaştem, mersul la cinema, în zilele noastre, nu este o rutină pe care şi-o poate permite oricine.

Nu în ultimul rînd, să vezi un film pe marele ecran este o experienţă care merită trăită. Sunetul, imaginea, vibraţia sălii şi sentimentul pe care îl ai într-o sală de cinema nu se compară cu nimic.

Proiectul s-a născut pentru a îndeplini un rol social şi unul formator: aducem oamenii împreună şi le prezentăm filme de calitate şi educative.  

Nu e prima dată cînd o organizaţi? Ce ecouri aţi avut?

Sîntem la a patra ediţie tocmai pentru că feedback-urile au fost foarte bune. Oamenii ne-au primit cu drag în oraşele lor, au venit în număr mare la filme, ne-au felicitat pentru iniţiativă şi s-au bucurat de experienţa pe care noi le-am adus-o aproape.

Nu de puţine ori, a trebuit să suplimentăm numărul de scaune pentru că erau mai mulţi spectatori decît ne-am fi aşteptat. Oraş după oraş şi an după an, proiectul a crescut şi a căpătat consistenţă. Şi sperăm ca el să continue la fel de bine şi în anii care urmează.

Vlad Velcu este managerul Proiectului Caravana TIFF.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe