„E greu să fii regizor“

28 august 2013   La zi în cultură

Cînd se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat la Festivalul de film de la Locarno, apoi la cel de la Sarajevo şi la prestigiosul New York Film Festival. Rolul principal pe care îl aveţi aici, cel al unui regizor, pare diferit de ce aţi mai jucat pînă acum. Cum a fost să „intraţi“ în mintea unui regizor?

În cinema se lucrează în echipă şi fiecare regizor pe care l-am cunoscut m-a „provocat“ să-l înţeleg. Dacă ne jucăm puţin cu convenţia, în ultimele trei filme am jucat personaje-regizori şi regizori-personaje. Sitaru şi Netzer au scris scenarii care au plecat de la experienţe proprii, iar Porumboiu s-a gîndit să folosească acest lucrur şi m-a pus să joc chiar un regizor. Una peste alta, e greu să fii regizor, asta ar fi concluzia. Recompensa e mare dacă reuşeşti, dar dacă nu-ţi iese, e foarte greu în pielea lui. Şi asta pentru că regizorul e „miezul“ şi toată lumea se bazează pe el. Trebuie să-i conduci, să-i împaci pe toţi, şi nu sînt puţini. De la departamentele artistice la cele tehnice, toţi se uită la tine ca la un conducător al cărui gest determină mersul lucrurilor. Trebuie să fii Artist şi, în acelaşi timp, HR, Brand Manager şi Contabil. Presiunea e mare şi nu ai voie să cedezi.

Ce ne puteţi spune despre experienţa de a lucra cu Porumboiu?

Special. De exemplu, scenariul a fost folosit ca un puzzle. După ce l-am repetat o vreme şi l-am învăţat, au început permutările: secvenţa 3 s-a împărţit în două, prima jumătate a fost integrată în secvenţa 1, iar a doua jumătate s-a dus undeva în partea a doua a filmului. În permanenţă, Corneliu căuta ceva, în el sau în noi, şi lucrurile se modificau din mers, iar noi trebuia să ţinem ritmul. Fiecare zi – de repetiţii sau de filmări – aduceau ceva nou şi nu m-am oprit din căutare decît la o săptămînă după final, cînd încă pedalam, în gol, în virtutea obişnuinţei. „Intens“ cred că ar fi un cuvînt mai potrivit.

Dacă ar fi să zici cîteva vorbe despre film ce ai zice?

Mă feresc să dau chei de citire a filmului pentru a nu strica plăcerea descoperirii. Vă spun doar un lucru: nu e un blockbuster.


Bogdan Dumitrache este actor.

Foto Cinemagia.ro

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe