După 20 de ani... - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

29 mai 2013   La zi în cultură

În 1993, un grup de iniţiativă, condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu (pe atunci, teatrul nu avea şi cuvîntul „Naţional“ în denumire), a hotărît să facă un festival de teatru. Au participat artişti din două ţări: România şi Republica Moldova. În anul următor – 1994 –, la ceea ce este considerat, de fapt, prima ediţie oficială a festivalului, numărul ţărilor participante a crescut la opt, iar apoi s-a tot mărit, treptat. Recordul a fost atins la ediţia de excepţie din 2007, cînd Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg – atunci, peste 2500 de invitaţi din 70 de ţări au venit la festivalul de la Sibiu, şi toate spectacolele s-au jucat cu biletele vîndute în avans.

La ediţia cu numărul 20 a unui festival care şi-a depăşit cu mult intenţiile iniţiale, devenind un festival de artele spectacolului, organizatorii au pregătit cîteva evenimente speciale, pe lîngă secţiunile deja bine cunoscute. Vor fi, ca de obicei, spectacole de teatru, dans, muzică, spectacole-lectură, conferinţe şi dezbateri, lansări de carte, care vor avea loc în toate sălile de spectacol şi de concert din oraş. Dar şi o ceremonie de gală, care va marca ediţia aniversară pe 15 iunie, sîmbătă seara, la Sala Thalia. Evenimentul va consta din momente de recunoaştere publică a celor mai importanţi artişti care au contribuit la frumosul traseu al festivalului. O asemenea gală a mai avut loc doar în 2007.

Stele în Parcul Cetăţii

Tot pe 15 iunie se va inaugura Aleea Celebrităţilor, în Parcul Cetăţii, ca loc permanent de celebrare a contribuţiilor din domeniul teatral. Pentru început, şapte personalităţi vor primi o stea în centrul Sibiului: regizoarea Ariane Mnouchkine, regizorul Eugenio Barba, coregraful Sasha Waltz, regizorul Silviu Purcărete, regizorul Declan Donnellan, teatrologul George Banu şi actorul de kabuki Nakamura Kanzaburo XVII. Următoarele stele vor fi alese de o comisie, intenţia fiind ca dezvelirea să se facă tot cu ocazia ediţiilor anuale ale festivalului, însă numelor din teatru li se vor alătura şi nume din alte domenii culturale.

În programul stufos al festivalului, te poţi rătăci. Pe cele 40 de pagini cu evenimente, poţi găsi de toate pentru toţi. În fiecare dintre cele zece zile, lista cu „de-ale festivalului“ începe de la 8 dimineaţa şi se încheie la miezul nopţii. Totuşi, lucrurile se pot rezuma aşa: cîte zece evenimente zilnic, în fiecare sală importantă de spectacol, adică unul în fiecare seară. Zece spectacole la Teatrul Naţional „Radu Stanca“, zece la sala de la Casa Sindicatelor, la Sala Thalia, la Teatrul Gong, dar şi la Cetatea Cinsădioara. Acestora li se adaugă expoziţiile, conferinţele, lansările de carte. Şi cea mai stufoasă secţiune a festivalului: spectacolele de stradă, nu de puţine ori mai multe în acelaşi timp, prin centrul oraşului.

Sezon rusesc

Sezonul rusesc din festival se anunţă a fi unul dintre cele mai interesante. „Sezonul rusesc de la Sibiu marchează o gală a tinerilor actori ruşi în dialog cu vechea generaţie de actori de la Moscova şi St. Petersburg. Selecţia de la Sibiu îşi propune să evidenţieze noile tendinţe din acest spaţiu teatral, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur şi a limitelor umanităţii, prin complexitatea montărilor propuse de unii dintre cei mai importanţi creatori europeni ai momentului“ – spune Adrian Tibu, într-un comunicat de presă al festivalului.

Ivan Vîrîpaev prezintă la Sibiu spectacolul Iluzii, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika vor spune povestea în întunericul din sala Studio de la Casa Sindicatelor, pe 10 iunie, de la ora 23. Dramaturgul rus este prezent în agenda festivalului şi cu un spectacol-lectură, în traducerea Maşei Dinescu – Dansul Delhi, pe 9 iunie, iar filmul său de debut – Euphoria, va fi proiectat în aceeaşi zi, tot la sala Studio de la Sindicate. Pe 11 iunie, pe scena teatrului sibian se va juca Trei surori al Nebalşoi Drama Teatr din St. Petersburg, în regia lui Lev Erenburg, „o profundă şi strălucitoare analiză psihologică şi un nou efort uman de a răspunde la întrebarea «de ce nu sîntem fericiţi?»“ – după cum s-a scris la premiera spectacolului.

Al treilea eveniment din sezonul rusesc este Nunta, după Cehov, cu două reprezentaţii, pe 11 şi 12 iunie, în sala teatrului. Spectacolul, o adaptare modernă care îmbină jocul actorilor cu momente de muzică şi dans, este regizat de Vladimir Pankov, fiind o coproducţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Anton Cehov“, a Academiei Naţionale de Teatru „Janka Kupala“ din Minsk şi a Confederaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Teatrale.

Moment de excepţie al festivalului se anunţă a fi spectacolul unuia dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni – Eimuntas Nekrosius. Nekrosius i-a cucerit pe spectatorii de la Sibiu acum doi ani, cu Idiotul, o montare de excepţie. Acum, compania Meno Fortas aduce cea mai nouă producţie a sa – Divina comedie după Dante. „Divina Comedie este una dintre operele de bază ale culturii universale. E posibil să regăsim ceva din Divina Comedie în mai toate lucrările marilor autori. Putem să lucrăm la acest text o viaţă întreagă, încercînd să înţelegem ceva, cu şansa de a nu reuşi niciodată“ – declara regizorul Eimuntas Nekrosius la premiera spectacolului, în aprilie 2012. Reprezentaţia de la Sibiu are loc pe 9 iunie, la Casa Sindicatelor – cea mai încăpătoare din Sibiu – şi are o durată de patru ore şi jumătate.

Producţiile româneşti sînt ceva mai puţin numeroase în acest an. Cei care vor căuta numele lui Radu Afrim în program, nu îl vor găsi, din păcate. Dintre producţiile sibiene recente, vor fi prezentate în festival: Platonov – regia lui Alexandru Dabija, Maestrul şi Margareta – regia Zoltán Balász, O poveste japoneză – regia Yasuda Masahiro.

Întotdeauna, o opţiune fericită la festivalul sibian o reprezintă spectacolele de dans. Şi în acest an, secţiunea este bine reprezentată. Iată două sugestii: Continu, spectacol eveniment în coregrafia Sashei Waltz, o producţie Sasha Waltz în colaborare cu Schauspielhaus Zürich, şi Un basm întunecat, o coproducţie Israel-Danemarca, coregrafia Oded Graf şi Yossi Berg.

Nu mai puţin de şapte spectacole se încadrează în acest an la secţiunea „Circ“. Anticipăm ca remarcabilă revenirea la Sibiu a celor din trupa Les Parfaits Inconnus, pe care nimeni dintre cei care i-au văzut la una dintre ediţiile precedente nu i-a putut uita. Canadienii îmbină muzica rock, acrobaţia şi jongleria într-o poveste intitulată Reîntoarcerea, care va avea două reprezentaţii la Casa Sindicatelor, pe 16 iunie.

Marşul picioroangelor şi fanfara regală

Cea mai stufoasă secţiune rămîne cea a spectacolelor stradale, adresate tuturor vîrstelor, spectatorilor întîmplători sau nu, din centrul oraşului. Practic, pe durata celor zece zile, teatrul va fi peste tot, pe străduţele din centru, cu fel şi fel de personaje surprinzătoare. Pietonala Bălcescu rămîne locul preferat de întîlnire cu clovni, scamatori, artişti care aduc culoare şi magie în oraş. Seria spectacolelor de stradă începe pe 7 iunie, la ora 15, cu Marşul picioroangelor şi Fanfara regală din Merchtem, Fanfara şi graţioasele majorete din Stara Wies, Orchestra veselă „La Racchia di Vejano“, urmînd o Invazie extraterestră la ora 17.

În prima seară de festival, Piaţa Mare va fi scenă pentru Odiseea, cu Teatrul Titanic din Germania. Iar pentru a doua seară, în Piaţa Mare, recomandăm concertele Robin and the Backstabbers şi Şuie Paparude.

Dintre expoziţiile permanente ale festivalului, amintim expoziţiile de costume Lia Manţoc, Doina Levintza şi Dragoş Buhagiar, expoziţiile de fotografie Mihaela Marin şi Sebastian Marcovici. Iar iubitorii spectacolelor-lectură sînt invitaţi la Librăria Humanitas, unde se va desfăşura zilnic cîte un asemenea eveniment, de la ora 14 sau 15.

Programul complet al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află pe www.sibfest.ro.

Veronica D. Niculescu este scriitoare, traducătoare şi jurnalistă.

Foto: D. Matvejevasc

Mai multe