Duelul viorilor

28 septembrie 2011   La zi în cultură

- o convorbire cu Horia MIHAIL, Gabriel CROITORU și Liviu PRUNARU -

Provocaţi de pianistul Horia Mihail, doi violonişti – Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru – au acceptat să se dueleze. E o competiţie amicală între doi maeştri ai viorii. Armele lor: două viori istorice produse de doi dintre cei mai mari lutieri ai lumii, Stradivarius şi Guarneri. Cine va învinge? Răspunsul îl vom afla la sfîrşitul turneului care a început săptămîna aceasta la Tîrgu-Mureş şi se va încheia pe 6 octombrie la Craiova.  

Duelul viorilor se desfăşoară sub sloganul Born in Romania. Ce semnificaţie daţi acestui slogan? 

Horia Mihail: În traducere foarte exactă, înseamnă „născut în România“. Este o idee care a apărut relativ recent. Există foarte mulţi oameni de valoare, atît în România, cît şi – mai ales – în afara României. 

Notorietatea acestor artişti din diaspora este relativ scăzută aici, în ţara natală. Pe aceştia încercăm să-i recuperăm acum, să-i aducem să cînte aici pentru a fi cunoscuţi şi de conaţionali. Acest duel are drept protagonişti trei români, dintre care unul trăieşte deja de multă vreme în străinătate (Liviu Prunaru), altul care a trăit numai în ţară (Gabriel Croitoru) şi, în fine, eu însumi, care am trăit mai bine de zece ani în altă parte pentru a reveni, în cele din urmă, în România. 

Se poate face, în România, o marcă din numele unui artist de muzică clasică? 

Horia Mihail: Există cîteva exemple recente. Pe mapamond sînt însă şi mai mulţi artişti români de calibru care au ajuns vedete. Ei sînt cunoscuţi doar în cercuri restrînse în România. 

Cum se face că Duelul viorilor e provocat de un pianist? 

Horia Mihail: Am cîntat de multe ori pe scenă cu violonişti, însă niciodată nu am avut ocazia să cînt în compania a doi interpreţi atît de valoroşi. Mă bucur că atît Gabriel Croitoru cît şi Liviu Prunaru au acceptat această provocare la duelul muzical prietenesc. Consider că acest duel va avea o finalitate benefică pentru toată lumea. Noi, ca muzicieni, vom fi pentru prima dată împreună pe scenă. Sper că va fi o experienţă specială şi pentru cei care vor veni să ne asculte. Duelul este de fapt o competiţie – a violoniştilor, dar şi a instrumentelor. Ce înseamnă o vioară Guarneri? 

Gabriel Croitoru: Guarneri e în primul rînd o operă de artă. E un instrument pe care nu foarte mulţi muzicieni apucă să îl atingă. Mă bucur că mă număr printre cei puţini care au şansa să cînte pe o asemenea vioară. 

Liviu Prunaru: Îmi place să cred că vioara este o prelungire a braţelor mele şi a sufletului. E, bineînţeles, o piesă de muzeu, un obiect cu valoare patrimonială, valoros chiar şi înainte să fie folosit pentru interpretare. Dar noi, violoniştii, căutăm valoarea în altă parte: ea se găseşte de abia în clipa cînd începem să cîntăm. Mă face să zîmbesc faptul că avem nevoie de asemenea pretexte – cele două viori foarte scumpe – pentru a ne reuni. De fapt, dacă am cînta amîndoi pe nişte viori ieşite din fabrică acum trei zile, lumea nici nu s-ar prinde. Ce-ar fi dacă am şi face acest experiment odată: să venim la unul dintre concerte – nu vă spunem la care – cu nişte viori oarecare. Sînt curios dacă cineva îşi va da seama. 

Cît de mult contează, de fapt, instrumentul pe care cîntaţi?

Gabriel Croitoru: Contează. Nu-i o bagatelă faptul că orice violonist îşi doreşte să cînte la un moment dat pe un instrument ca acesta. Pînă la urmă depinde de gusturi şi sensibilităţi: unii vor o vioară Stradivarius, alţii vor o Guarneri, iar altora le place o vioară modernă. 

Ce ar trebui să urmărească spectatorii care vin la aceste concerte? 

Gabriel Croitoru: E ca la orice concert. Nu cred că există diferenţe. Cu toţii ne vom da silinţa să cîntăm cît mai bine, asta e tot ce contează. Liviu Prunaru: Oamenii vor auzi muzică. Pe scenă vor fi nişte violonişti care se întîmplă să aibă nişte instrumente foarte avansate.

a consemnat Matei Martin

Mai multe