Documentarul „Pentru mine tu ești Ceaușescu” de Sebastian Mihăilescu, premiat la festivalurile DocLisboa și Ji.hlava

8 noiembrie 2021   La zi în cultură

Documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, în regia lui Sebastian Mihăilescu, a fost distins cu premiile pentru Cel mai bun film din Europa Centrală și de Est și Cea mai bună imagine, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Ji.hlava, precum și cu premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut (New Talent Award) la Festivalul DocLisboa.

Pentru mine tu ești Ceaușescu este un melanj experimental de documentar și ficțiune, un portret al noii generații, în încercarea de a găsi motivația din spatele acțiunilor tînărului Nicolae Ceaușescu, acum cînd acceptarea socială și dorința de a fi important sînt la fel de prezente ca în anii ‘30.

Documentarul regizat de Sebastian Mihăilescu a fost proiectat, în premieră mondială, în competiția internațională a Festivalului DocLisboa (21-31 octombrie), primind distincția New Talent Award pentru lungmetraj de debut.

De asemenea, filmul a fost prezentat în secțiunea competițională internațională Opus Bonum din cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar Ji.hlava, ce a avut loc în perioada 26-31 octombrie, la Jihlava, Cehia. Secțiunea Opus Bonum a cuprins o selecție de 16 lungmetraje reprezentînd producții internaționale de film documentar contemporan. Juriul a acordat distincția Best Central and East European Documentary Film regizorului Sebastian Mihăilescu pentru filmul Pentru mine tu ești Ceaușescu, „pentru maniera ludică în care acesta recreează istoria României prin metoda reconstituirii, analizîndu-i în același timp pe cei care o interpretează, într-o narațiune bazată pe auto-reflecție.”

Filmul Pentru mine tu ești Ceaușescu a fost distins și cu premiul Best Cinematography, ce i-a revenit directorului de imagine Barbu Bălășoiu.

Pentru mine tu ești Ceaușescu este un film experimental în care tineri cu vîrste cuprinse între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercînd să găsească motivația din spatele acțiunilor sale.

Adolescenții pozează ca în fotografiile de arhivă, transformînd în ficțiune o serie de documente oficiale și acționînd unii asupra celorlalți. Ei se raportează la Nicolae ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile lor, prin prisma clișeelor din cinematografia comercială.

Din distribuția filmului fac parte actori profesioniști și neprofesioniști: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuț Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu, Mihai Topalov, Cristiana-Alexandra Gheorghe, Cristina Parancea, Alin Ilie Grigore, Zhang Florin-Zhiyuan și alții.

Producătorii filmului sînt Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe și Robert Fița.

Documentarul este produs de Wearebasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. Finanțator: McCann Bucharest.

Sebastian Mihăilescu (n. 1983) este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (promoția 2013), precum și al unui master în regie de film la aceeași universitate. 

Filmul său de absolvire, Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală (scurtmetraj; scenariu Sebastian Mihailescu & Andrei Epure; produs de HiFilm) a fost proiectat în premieră în 2016 la Festivalul Internațional de Film de la Locarno - Pardi di Domani Competition.

În prezent, se află în producție cu debutul în lungmetraj de ficțiune, Dublă fericire (scenariu de Sebastian Mihailescu & Andrei Epure; produs de MicroFilm).

Mai multe