Zilele Unteatru, Cricău, Adoptă un rîs
27 iulie 2016
DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ
- Poligonul, poiana din pădurea de la Cumpătu. De unde, pe vremuri, culegeam cartușe de la tragerile ce se țineau colo. Și făceam focuri de tabără, spunînd povești de groază sau de dragoste. Acum, în fața unui hotel uriaș. Și a unei păduri masiv golită de copaci. Dar vîrstată cu flori din cele mai spectaculoase. (Iaromira Popovici)
- Între 28 iulie și 4 august, micro-festivalul Unteatru, care sărbătorește șase ani de cînd funcționează ca vitrină în care produsul cultural devine exponat pentru spectatorul vizitator. Șapte zile de spectacole, premiere, concerte, vernisaj de fotografie, tîrg de design, dar și o terasă plină de actori și de prieteni ai teatrului. Pe strada Sfinții Apostoli, numărul 44, lîngă Piața Națiunilor Unite. Ca să nu spuneți că teatrul nu se „întîmplă“ și vara… (Adina Popescu)
- Să facem fotografii cu telefonul e azi cel mai ușor lucru din lume. Vă propun să aflați povestea lui Nicéphore Niépce, care a încercat vreme de zece ani să fixeze pe un suport sensibil imaginea unui peisaj. Miracolul s-a produs în vara lui 1827, la ferma familiei, la Saint-Loup-de-Varennes. Uitată multă vreme, placa cositorită a acestei prime fotografii din lume va fi descoperită de istoricul Helmut Gernsheim. Aflați istoria ei în articolul din Le Nouvel Observateur, semnat de Bernard Genies: http://bibliobs.nouvelobs.com/documents/20160719.OBS4920/le-jour-ou-on-a-pris-la-premiere-photo.html. (Ana Maria Sandu)
- Comuna Cricău din județul Alba, în Munții Trascău, pentru Biserica Reformată, construită în secolul al XIII-lea, în stil romanic, renovată în secolul al XV-lea, cu influențe gotice. Fortificațiile de pe Piatra Craivii, cu cetatea dacică presupusă a fi fost Apoulonul menționat de Ptolemeu și o așezare dacică (secolele II î.Hr. – I d.Hr.), cu incinta din blocuri de piatră și două sanctuare. Tot aici se pot vedea ruinele unei cetăți medievale (secolul al XIII-lea), cu adaosuri din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, părăsită la începutul secolului al XVI-lea. (Ruxandra Mihăilă)
- Pe site-ul http://ras.wwf.ro poţi adopta un rîs donînd lunar de la 10 lei în sus. Din cauza acţiunilor umane şi a distrugerii habitatului, în pădurile României mai trăiesc doar 1200-1500 de rîşi, totuşi aproximativ 14% din întreaga populaţie a Europei (fără Rusia). Organizaţia WWF România luptă momentan, printre altele, pentru salvarea de la tăiere a 351 ha de păduri virgine la Şinca Veche, lîngă Braşov, şi, în general, pentru obținerea statutului de protecţie integrală pentru pădurile virgine de la noi. Hai să donăm şi să vedem cine rîde la urmă! (Marius Chivu)
- Reţineţi acest număr de telefon şi folosiţi-l: 8833! Tot ce aveţi de făcut e să trimiteţi la acest număr un SMS cu mesajul „Brancusi“. Contribuiţi, astfel, la recuperarea uneia dintre cele mai reprezentative lucrări ale marelui sculptor. Să fiţi cuminţi! (Matei Martin)