Zagajewski, GreenJazzFest, Vlad Odobescu, Wenders

• Despre destinul poeţilor oficiali, pe linie, în comunism, nu am mai citit – de la Kundera cu a sa Viaţă în altă parte – o nuvelă de vigoarea acestei Trădări a polonezului Adam Zagajewski (Lettre Internationale, ediţia de primăvară 2011, în traducerea Sabrei Daici). Lucrînd pervers, cu o inteligenţă energică, pe toate registrele lirismului şi sarcasmului, cu o „cădere finală“ magistrală – îndrăznesc, după lectură, să emit un urlet de entuziasm: urgenţă! (Radu Cosaşu)

• Între 19-22 mai, Green Hours International JazzFest – 4 zile de jazz în aer liber cu cel puţin trei recitaluri obligatorii: deja clasicii Marilyn Mazur Group şi Możdżer Danielsson Fresco Trio, dar şi Polar Bear, pentru mine una dintre revelaţiile jazz ale anului trecut. Luaţi-vă bilete din timp, grădina e mică! Mai multe la www.greenjazzfest.ro. (Marius Chivu)

„Cum au ajuns Regele Mihai şi Dan Diaconescu sub aceeaşi umbrelă“, un reportaj de Vlad Odobescu, apărut în Evenimentul zilei, 10 mai 2011. Cel mai sprinţar, mai viu şi mai bine scris reportaj pe care l-am citit anul ăsta într-un ziar românesc. (Luiza Vasiliu)

• Vă place Wim Wenders? Pînă la sfîrşitul anului, Goethe-Institut Bucureşti prezintă în fiecare marţi a lunii, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, cîte un titlu din filmografia regizorului german. Proiecţiile beneficiază şi de prezenţa unui invitat din lumea filmului românesc sau german. (Ana Maria Sandu)

Mai multe