"What Happens When We All Live to 100?", Les Films de Cannes a Bucarest, Fest(in) pe Bulevard

16 octombrie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Pînă trece campania electorală, cu „acoperiţii“ şi „descoperiţii“ ei, aveţi timp să (re)citiţi cărţile lui Ian Fleming (şaptesprezece la număr) şi/sau să (re)vedeţi filmele cu James Bond (douăzeci şi trei). Căci nu totdeauna viaţa bate filmul: măcar Bond, cu toate exageraţiunile datorate ficţiunii, are farmec (nu ca spionaşii noştri treziţi din adormire), iar acţiunea are logică (nu ca dezvăluirile dîmboviţene, în care atîţia „deştepţi“ întrevăd scenarii bine puse la punct, dar care se fîsîie din două-n două zile). Plus că, în cărţi şi-n filme, binele învinge întotdeauna, pe cînd în alegeri – nu prea. (Mircea Vasilescu)

● Vara a trecut, poate nu e rău să ne amintim de vacanţă. La Sala Dalles s-a deschis expoziţia „Vederi încîntătoare. Urbanism şi arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60-’70“. Găsiţi acolo documentare vechi despre cum s-au construit staţiunile de pe litoral, fotografii cu hoteluri, restaurante şi piscine, cărţi poştale cu „Salutări de la Mamaia“ şi multe altele. Un concept solid şi o prezentare de vis. (Matei Martin)

● Între 24 şi 30 octombrie, filmele de la Festivalul de la Cannes vin la Bucureşti. Vă zicem din timp, ca să vă puteţi face loc în program. Eu de abia aştept să văd Winter Sleep, în regia lui Nuri Bilge Ceylan, care a cîştigat anul acesta Palme d’Or-ul. (Ana Maria Sandu)

● Egiptul de azi pe-nţelesul tuturor, explicat de un gunoier din Cairo: http://www.newyorker.com/magazine/2014/10/13/tales-trash. (Luiza Vasiliu)

● În completarea Dosarului despre îmbătrînire pe care l-am publicat săptămîna trecută, citiţi un lung (dar pasionant!) articol în The Atlantic (ediţia online): What Happens When We All Live to 100? (http://www.theatlantic.com/features/archive/2014/09/what-happens-when-we-all-live-to-100/379338). Autorul, Gregg Easterbrook, face o sinteză a principalelor studii ştiinţifice şi metode de prevenire a îmbătrînirii şi analizează ce ar urma să se întîmple pe măsură ce speranţa de viaţă va creşte. Şi va creşte: în 1880, în SUA, speranţa de viaţă era la naştere de 39,4 ani; astăzi a ajuns la 79 de ani pentru bărbaţi şi 83 de ani pentru femei, iar în 2080 se estimează că va ajunge la 100 de ani. Ceea ce – demonstrează autorul – va schimba societatea într-un mod surprinzător şi greu de anticipat acum cîtva timp. Palpitant. (Mircea Vasilescu)

● Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (22 – 24 octombrie) adună şapte scriitori străini şi cinci scriitori români: Paul Bailey (Anglia), László Krasznahorkai şi Noemi Kiss (Ungaria), Jean Mattern (Franţa), Dasa Drndic (Croaţia), Cătălin Dorian Florescu (Elveţia), Ornela Vorpsi (Albania), Mircea Mihăieş, Filip Florian, Radu Pavel Gheo, Florin Lăzărescu şi Bogdan Munteanu. Programul evenimentelor, aici: www.filtm.ro. (Marius Chivu)

● Între 11 şi 18 octombrie, la Teatrul Nottara din Bucureşti are loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, un festival care aduce pe scena teatrului bucureştean atît spectacole din România, cît şi din străinătate. În ultima seară a festivalului va avea loc un concert susţinut de Marius Mihalache şi invitaţii săi. (Stela Giurgeanu)

● Săptămîna viitoare începe o nouă ediţie a cupei mondiale la schi cu tradiţionala primă etapă de la Sölden, din Austria. N-aş zice că e unul din cele mai mari spectacole sportive. Dar tot aşa cum vara te poţi uita la tururile cicliste mai mult pentru a vedea diverse ţări şi peisaje, cred că iarna te poţi uita la competiţiile de schi mai mult pentru a vedea peisaje montane şi a avea iluzia că respiri aer curat. Sigur, ar fi mai bine să ajungi chiar acolo. Dincolo de toate însă, iată că pe nesimţite, în locurile înalte a venit deja iarna. (Andrei Manolescu)

Mai multe