Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
„Concertul meu de vioară se conturează lent – nu îmi simt picioarele sigure pe acest teren. Nu crezi că poate este prea îndrăzneață ideea mea de a compune un concert de vioară?” – îi scria compozitorul german MAX BRUCH, în noiembrie 1865, unui alt prieten compozitor.
Cunoscut pînă la acel moment mai ales drept un bun creator de lucrări corale, Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră. Versiunea finală a lucrării a fost interpretată prima oară la Bremen, în 1868, cu celebrul violonist Joseph Joachim ca solist. Deși a mai compus încă două concerte de vioară și un total de aproximativ 200 de lucrări, concertul de vioară nr. 1 a rămas în istorie ca cea mai cunoscută și apreciată partitură a sa.
Veți avea ocazia de a asculta această superbă creație a repertoriului romantic vineri, 20 mai 2022, de la 19.00, la Sala Radio, în interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO. Concertul este un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul violonist GABRIEL CROITORU, întregul eveniment derulîndu-se sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH.
Seara va debuta cu Uvertura Carnaval, semnată de compozitorul ceh ANTONIN DVOŘÁK și se va încheia cu Simfonia a 3-a, creație a compozitorului american GEORGE CHADWICK (1854 – 1931).
Cariera artistică a dirijorului JÓZSEF HORVÁTH este legată în primul rînd de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera NaIaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.
Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începînd din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete.
Biletele sînt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.