Viața privată și practici sociale în Epoca de Aur, micrograme, Etalonul Mizil

● Lavinia Betea, Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda Tovarășei în 1989 (Editura Corint, 2018). Istoric preocupat de istoria recentă, Lavinia Betea face în această carte-document o cartografiere detaliată a mecanismelor de putere ale clanului Ceaușescu și o reconstituire a intimității Tovarășei în momentul de maximă criză a regimurilor comuniste din Estul Europei. (Matei Martin) 

● Pentru această vacanță, un titlu mai de demult, savuros și incitant, un experiment inedit în mijlocul unei comunități umane pe care o descifrează prin documente de arhivă, tradiția locului, interviuri la cald, multă nostalgie și pagini de scriitură de mare forță, corespondență din alte vremi, extrase din presă, totul într-o baie de umor și haz nebun – o carte-mozaic care se sustrage oricărei clasificări și etichetări canonice și cu atît mai fermecătoare: Gheorghe Iova & Cosmin Manolache – Etalonul Mizil. Ficțiunile măsurătorilor, Casa de pariuri literare, 2016. Dacă nu chiar în mijlocul lor, al mizilenilor, vezi bine (la o adică de ce nu?), oriunde pe harta turistică – un antidot la plictis, spleen, politichie de mahala cu miniștri de mucava, depresie și disperare cotidiană. (Ruxandra Mihăilă) 

● Pornind de la ideea că viața biologică este oglinda vieții noastre psihice, expoziţia artistei plastice Ioana Marșic vorbește despre frumusețe și infirmitate, despre ceea ce regăsim în interiorul nostru, dacă avem curajul de a ne privi cu adevărat, pentru a ne înțelege – expoziția „Hard Tissue“ este deschisă la Centrul Artelor Vizuale (str. Biserica Enei, nr. 16), pînă pe 9 august. (Stela Giurgeanu) 

● Niște bijuterii sînt microgramele lui Robert Walser (traduse de Andrei Anastasescu) din Poesis:  http://poesisinternational.com/micrograme/. Un scriitor de o ciudățenie copleșitoare. (Ana Maria Sandu) 

● Festivalul de jazz de la Smida din Parcul Natural Apuseni (17-19 august), ultimul festival muzical important al anului. Pe www.smidajazz.ro găsiți tot ce aveți nevoie să știți despre acest minunat festival aflat la ediția a treia: traseu, condiții de acomodare, istoric, program concerte (una dintre trupe tocmai a fost nominalizată la Mercury Prize), activități conexe. În plus, va avea, ca în fiecare an, doi scriitori invitați pentru lecturi și discuții în timpul zilei. (Marius Chivu)

● „Viața privată și practici sociale în Epoca de Aur” este o cercetare și expoziție a reprezentării erotismului și sexualității în cultura vizuală din perioada comunistă a Epocii de Aur, marcată de politicile lui Nicolae Ceaușescu, care explorează bogatul dialog vizual între multiple aspecte precum: putere, politica pronatalistă, familie, tabuuri, permisivitate, cenzură, ilegalitate, plăceri intime și libertăți. Cercetarea urmărește contextul artistic în legătură cu câteva tipuri de fenomene sociale și politici publice precum cele ale politicilor demografice ale pro-natalității și fertilității. Lucrările de artă provin din colecția George Șerban și colecția Nasui. Proiectul este produs de PostModernism Museum și găzduit de Muzeul Municipiului Bucureşti - Muzeul Nicolae Minovici în perioada 1-31 august 2018, de miercuri pînă duminică, între orele 10.00-18.00. Curatorul expoziției e Cosmin Nasui. (Matei Pleşu)

Mai multe