Vertijia, Istoria ROCKului românesc, Faces places
● Pentru că mă interesează investigaţile despre afacerile ascunse ale Bisericii realizate de jurnaliştii proiectului independent „Să fie lumină”, am acceptat să fac parte din echipa „Căluţii de bazin” care va înota la Swimathon București pe 30 iulie cu scopul de a-i sprijini în strîngerea de fonduri. Mă/îi puteţi susţine donînd pînă pe 31 iulie la https://2018.swimathonbucuresti.ro/calutii-de-bazin. Dar, mai ales, urmăriţi-le uluitoarele investigaţii pe safielumina.ro. (Marius Chivu)
● Ion Bulei, Un Hohenzollern în România: Carol I, Meteor Press, 2018. Asumîndu-și, chiar nedeclarat explicit, nobila misiune, deopotrivă dificilă, dar și încununată de succes, de a restitui, prin documente și har, efigiile Centenarului, reputatul istoric recompune, în cea mai recentă carte a sa, profilul plurivalent al „celui mai important dintre regii noștri“, de al cărui nume se leagă modernizarea României și includerea ei pe harta Europei civilizate. (Ruxandra Mihăilă)
● Fascinantul și neliniștitorul roman al lui Kafka: Castelul. K. e prins într-o realitate căreia încearcă să-i găsească o logică. Dar se izbește de fiecare dată de cîte un zid ridicat de cei cu care interacționează. „Se scrie mult pe aici, zise K. uitîndu-se de la distanță la acte. Da, un obicei prost, zise domnul rîzînd din nou, dar poate că nici nu știți încă cine sînt.“ Ediția mea BPT e veche (din 1968) și îngălbenită. Dar textul are o prospețime incredibilă. (Ana Maria Sandu)
● Jean-Luc Godard, prieten de demult, îi trage clapa regizoarei Agnès Varda la o întîlnire fixată pentru documentarul la care ea lucra. „Șobolan nenorocit“, se întristează Agnès. Apoi îi lasă în fața ușii brioșe de la brutăria lui preferată. Aceasta e doar una dintre scenele care m-au emoţionat la Visages Villages / Faces Places. Mergeţi să vedeţi filmul, să intraţi o oră şi jumătate în mintea acestei femei, să vedeţi prietenia dintre un artist de 88 de ani şi altul de 33, şi, în sfîrşit, să rămîneţi cu senzaţia că totul este efemer. (Cristina Ştefan)
● Sintra, aflată în patrimoniul UNESCO, e foarte aproape de Lisabona. Un fel de Sinaia de unde se vede oceanul, doar că are ceva mai multe castele, palate și cetăți decît stațiunea noastră. Localitatea e, bineînțeles, foarte celebră. Și chiar merită vizitată. Cînd Lisabona (frumoasă și ea) moare de cald, Sintra se ascunde în cețuri răcoroase. (Andrei Manolescu)
● Colecţia de interviuri cu muzicieni sau oameni din showbiz-ul de la noi apărute în ultima vreme la Editura Casa de pariuri literare, care construiesc, indirect, o istorie a pop-rock-ului românesc în comunism: Florian Lungu, Doru Ionescu, Florin-Silviu Ursulescu, Nelu Stratone, Costin Petrescu, Ştefan Mardale, toţi aceştia în dialog cu un cristian, Doru Ionescu şi Nelu Stratone. Plus monumentala panoramă-dicţionar Rock în timpuri noi. Povestea fascinantă a anilor ’90 de Nelu Stratone, a doua parte a trilogiei documentaristice Istoria ROCKului românesc, apărută la Hyperliteratura şi disponibilă inclusiv pentru comenzi -online. (Marius Chivu)
● Sîmbătă, de la ora 11, la librăria Humanitas Cișmigiu, se lansează Vertijia – o lume fabuloasă pentru copii, imaginată de Ioana Nicolaie și ilustrată de Anca Smărăndache. Iar luni, 2 iulie, începe Bucharest Jazz Festival – șapte zile de festival, cinci zile de concerte în Piața George Enescu, evenimente conexe zilnice, cu nume mari. (Adina Popescu)