Undercloud, De la Nadia pînă azi, Plăcerea textului

17 august 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

Mai toată muzica înregistrată sau cîntată live de jazzman-ul Nicolas Simion mi se pare cît se poate de interesantă. Pentru început aș recomanda albumul Third Rhapsody – Nicolas Simion Group, care se găsește prin magazinele de specialitate și în care poți descoperi tema Rapsodiei I a lui George Enescu sau diverse teme folclorice românești transpuse în compoziții de jazz originale, plăcute și fascinante. O muzică de foarte bună calitate. (Andrei Manolescu)

Am început să recitesc Plăcerea textului a lui Roland Barthes. De fapt, căutam ceva și am zis că doar o răsfoiesc. Pe naiba. Eseul ăsta speculativ și relaxat al lui ­Barthes are ceva cuceritor de la prima la ultima pagină. Pur și simplu, o plăcere. (Ana Maria Sandu)

De vacanță: Arkutino, una dintre cele mai frumoase plaje din Bulgaria, oarecum izolată și aproape pustie, cu nisip fin și apă curată, un fel de plaja de la Mamaia, dar fără oameni și fără fițe; Dalboka, locul în care poți mînca scoici în toate modurile posibile, de la chifteluțe la ardei umpluți cu scoici, la prețuri decente, se poate plăti în lei, leva sau cu cardul; plaja cu cărți de la Vama Veche unde, în mica lor bibliotecă, există și antologia Cu ochii în 3,14. (Adina Popescu)

Dvora Meyers, De la Nadia pînă azi, Editura Publica, 2016. Dacă la Jocurile Olimpice sportivele din România n-au demonstrat cine știe ce performanțe, poate ar fi bine să ne amintim de marile momente ale gimnasticii. O cronică a celor mai bune momente de la Montréal-ul Nadiei Comăneci încoace. (Matei Martin)

Măcar atît putem face, să citim literatura scriitorilor turci: Orhan Pamuk şi Elif Shafak (cărţile lor au apărut la Editura Polirom), Ihsan Oktay Anar (Atlasul continentelor înceţoşate a apărut la Editura Corint), Ahmet Hamdi Tapinar şi Orhan Kemal (cărţile lor şi ale multor alţi scriitori turci au fost traduse la Editura Vivaldi), Ibrahim Altun, Enis Batur şi Hakan Günday (traduşi la Editura Univers). Un articol bun despre literatura şi scriitorii turci a scris Cristina Stan pe hyperliteratura.ro/literatura-din-turcia. (Marius Chivu)

Între 22 și 31 august, la ARCUB Gabroveni are loc a 9-a ediție a Festivalului Undercloud, festival de teatru independent. Programul ediției din anul acesta va cuprinde și spectacole din Anglia, Franța, Rusia, Republica Moldova, Israel și Grecia. (Stela Giurgeanu)

Mai multe