Un pas în urma serafimilor, Bucharest Science Festival, Istoria sticlei de vin

27 septembrie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Nu o istorie a vinului, ci Istoria sticlei de vin. E o carte recent apărută la Editura Baroque Books and Arts, scrisă de (bineînțeles) un francez – Jean-Robert Pitte, în traducerea Cătălinei Steriu și a lui Mircea Vasilescu, cu un Cuvînt înainte de Valeriu Stoica. N-am citit-o încă, dar mă gîndesc că nu se poate să nu fie interesantă, mai ales într-o țară ca a noastră, în care pînă nu demult existau doar vreo trei feluri mari și late de sticle, pe care scria STAS (adică Standard de Stat). Francezii, și nu numai ei, au o mult mai bogată istorie a formelor în această privință, că de conținut nici nu are rost să mai pomenim acum. (Andrei Manolescu)

● Trei filme românești au intrat pe ecrane: Un pas în urma serafimilor (regia Daniel Sandu), Ouăle lui Tarzan (documentarul lui Alexandru Solomon) și Breaking News (regia Iulia Rugină). Mergeți să le vedeți. (Ana Maria Sandu)

● „Cercetînd avangarda“ este dosarul tematic pe care Igor Mocanu îl propune cititorilor în recent apărutul număr dublu 26-27/2017 al revistei Arta. Consacrat direcţiilor contemporane de cercetare în avangarda istorică din România şi din lume, demersul își propune nu atît o abordare cronologică a modului în care fenomenul dadaist a fost valorificat, de-a lungul timpului, chiar în paginile publicației, ci pune accentul pe necesitatea abordării discursului vizual, care se impune cu acută stringență, în paralel cu evaluarea dimensiunii performative, filozofice sau chiar politice a mişcărilor avangardiste. Publicarea în limba română, ca afiş inedit inserat revistei, a manifestului „Le Soulèvement de la Jeunesse“, lansat de Isidore Isou în 1950 la Paris, poate fi considerată pe bună dreptate un eveniment editorial. (Ruxandra Mihăilă)

● În seria de concerte „Jazz Nouveau“ din Club Control, luni, 9 octombrie, va cînta basista poloneză Kinga Glyk, considerată una dintre cele mai proaspete şi mai inedite „voci“ la bas din jazz-ul şi blues-ul european contemporan, nominalizată prin toate topurile. Începe o toamnă plină de evenimente muzicale speciale, iar dacă urmăriţi contul de Facebook Jazz Nouveau veţi descoperi concerte cu Henri Texier, Krisper sau The Bad Plus (27 noiembrie), probabil cel mai important concert de jazz din această a doua jumătate a anului. (Marius Chivu)

● În perioada 27 septembrie – 1 octombrie are loc Bucharest Science Festival. Ediţia din acest an cuprinde evenimente pentru cei pasionaţi de ştiinţă, de toate vîrstele, dar şi evenimente special concepute pentru copii, precum şi dezbateri pe tema educaţiei. Ingineria genetică a alimentelor, programele Agenţiei Spaţiale Europene, energia solară sînt cîteva dintre subiectele ce vor fi abordate. Mai multe detalii la adresa http://www.bucharestsciencefestival.ro/program. (Cristina Ştefan)

● La Humanitas a apărut recent În căutarea consonanțelor de Valentina Sandu-Dediu. O carte pe care o recomand călduros tuturor celor pentru care muzica este cu adevărat importantă. Se spune că a vorbi despre muzică este, la limită, riscant, căci muzica are în ea prea mult inexprimabil. Dar cum să nu vorbești despre ceea ce este important pentru tine? Autoarea ne indică, însă, calea regală spre discursul valid despre muzică: muzica este împrejumuită cu grație și erudiție printr-un discurs cultural de cea mai bună calitate. În căutarea consonanțelor este o incursiune irezistibilă în fenomenul muzical plasat într-un context cultural și mental care explică multe și, mai ales, stimulează pofta pentru audiții viitoare. (Sever Voinescu)

Mai multe