Un impuls bizar, Charleston, România mea comunistă

● Pe 23 iunie, în ajun de Sînziene, de la ora 20,30 și pînă spre miezul nopții, în Grădina Interioară de la Școala Centrală (str. Icoanei, nr. 3 5) se vor citi pagini din Mircea Eliade şi scriitori contemporani, şi se va vorbi despre întîlnirile și neîntîlnirile care schimbă ritmul vieții: întîlnirea ca îndrăgostire, întîlnirea cu Celălalt, întîlnirea cu sinele și întîlnirea ca îmblînzire. (Cristina Ştefan)

● Pentru cine nu a descoperit-o încă pe Lydia Davis, vă recomand cele două volume apărute la Editura Vellant: Un impuls bizar și Defalcare. Aproape nici o amintire (traducere de Luana Schidu). O maestră a detaliului, o proză scurtă de-o naturalețe copleșitoare. Și dacă v-ați întrebat vreodată cît de scurtă poate să fie o povestire, aceasta este o mostră și un posibil răspuns: „Știm că sîntem foarte speciali. Și totuși ne străduim să aflăm în ce fel: în felul ăsta nu, în felul ăstălalt nu, atunci în ce fel?“ (Ana Maria Sandu)

● Mergeţi să-l vedeţi pe Șerban Pavlu în Charleston (regia Andrei Creţulescu), acest bad boy care fumează țigară de la țigară și corectează oamenii cînd folosesc „care“ în loc de „pe care“. (Cristina Ştefan)

● De Sînziene, tîrg de antichități, „(o)rînduit“ de Muzeul Național al Țăranului Român, între 22-24 iunie, orele 10-18. Oferta, fabuloasă: ii și fote, cătrințe, șurțuri și brîuri, laibăre și bundițe, ștergare, fețe de pernă și de masă, icoane, cruci, pristolnice, podoabe, lăzi de zestre, blidare, lingurare, donițe, putinei, căuce, furci și roți de tors, fuse, vîrtelnițe, felinare, piulițe și rîșnițe de alamă… Nu vor lipsi delicatesele: prăjituri, cozonaci și miere, dar și plantele de leac, proaspăt culese înainte de rouă. Sursa: MȚR. (Ruxandra Mihăilă)

● Culegerea de eseuri ale regretatului Tony Judt, Cînd lucrurile schimbă lumea (1995-2010), selecţie şi introducere de Jennifer Homans (traducere de Petru Iamandi, Editura Litera); eseuri despre Europa şi Războiul Rece, despre Israel şi Holocaust, despre America şi 11 septembrie, despre tehnologie şi social-democraţie, plus cîteva impresionante portrete dedicate unor François Furet, Amos Elon sau Leszek Kolakowski. Peste 400 de pagini de inteligenţă despre lumea noastră de ieri şi de azi. (Marius Chivu)

● De joia aceasta intră în cinematografe Au revoir là-haut, o bijuterie de film, cu Nahuel Pérez Biscayart într-unul dintre rolurile principale. (Cristina Ştefan)

● Catherine Durandin, România mea comunistă, Editura Vremea, 2018. O istorie personală, subiectivă, emoționantă, scrisă de un istoric care a cercetat cu minuțiozitate comunismul și post-comunismul din România. (Matei Martin)

● Ivan Patzaichin și-a deschis un restaurant în București, pe modelul celui din Tulcea, la The Ark, lîngă piața de flori. Se spune că mîncarea e ca-n Delta Dunării și specificul e, evident, pescăresc. Bineînțeles că performanțele multiplului campion olimpic nu pot fi comparate cu cele în materie de bucătărie ale nici unui chef din România. Asta nu înseamnă că nu poate fi o mare plăcere să mănînci acolo. (Andrei Manolescu)

Mai multe