Ultima romantică. Biografia reginei Maria, Freeman’s. Cele mai bune texte noi despre putere, Foc și furie

22 ianuarie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● An Angel at My Table – un titlu care surclasează orice dispute de întîietate, căci atît cartea (de fapt trei autobiografii, apărute în 1982, 1984, a doua cu acest titlu, încă netraduse la noi), cît și filmul valorifică o biografie și un destin nu mai puțin vulnerabile și, pe alocuri, condamnabile. Autoarea, scriitoarea neozeelandeză Janet Frame, o structură delicată, de o timiditate maladivă, traversează experiența ospiciului, după o diagnosticare greșită cu schizofrenie și un tratament agresiv pînă la epuizare (a fost supusă la peste 300 de electroșocuri). Filmul (1990) este semnat de regizoarea Jane Campion, cea care a făcut și Pianul. Ambele creații recompun, în registrul poeziei, un destin asumat sub semnul aripii de înger. (Ruxandra Mihăilă)

● Pianista Sînziana Mircea, în vîrstă de 27 de ani, a fost ceea ce se poate numi un „copil-minune“. La 7 ani a debutat pe scena Ateneului Român, la 11 ani a debutat în America, la 14 ani a mers în primul ei turneu, la 24 de ani a cîntat la Carnegie Hall din New York. A urmat o serie de concerte în locuri celebre din lume. Miercuri, pe 30 ianuarie 2019, de la ora 19, va susține un concert Beethoven (Concertul nr. 4 în sol major) la Sala Radio, cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri (unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara). Sub bagheta sa, orchestra va interpreta și Uvertura Coriolan, op. 62 de Beethoven și Simfonia a II-a de același compozitor. Mi se pare că sună extraordinar de tentant. (Andrei Manolescu)

● Două cărţi care vorbesc despre ce om extraordinar – şi providenţial pentru România – a fost regina Maria: propriul ei Jurnal de război (trei volume, traducere din engleză de Anca Bărbulescu, ediţie îngrijită de Lucian Boia, Editura Humanitas) şi Ultima romantică. Biografia reginei Maria de Hannah Pakula (traducere de Dina Litzica, Editura Curtea Veche). E uluitor ce regină am avut, ce dragoste pentru popor, cîte a făcut pentru ţară în vremuri atît de potrivnice. Citind cărţile astea am căzut într-o admiraţie fără margini pentru regină. (Marius Chivu)

● La Muzeul Municipiului Bu­cu­rești (Palatul Suțu) s-a deschis o expoziție de benzi desenate de Valentin Tănase. Pentru fanii acestui gen literar și vizual e o adevărată sărbătoare. (Matei Martin)

● Antologia îngrijită de John Freeman Cele mai bune texte noi despre putere (traducere de Elena Marcu și Aurelia Ulici) a apărut de curînd la Black Button Books. Inițial, această ediție urma să cuprindă numai texte scrise de femei, însă a fost ulterior extinsă. Citiți-o, textele sînt variate și excelente toate: pe lîngă problematica de gen (hărțuirea sexuală cotidiană, miresele-copii, femeile care luptă în războaie etc.), volumul e completat de articole discutînd rasa, orientarea sexuală, banii, forţa naturii. (Cristina Ștefan)

● Orice v-ați fi imaginat despre epoca Trump e dus la extrem în car­tea lui Michael Wolff, Foc și furie (Editura Vellant, traducere de Smaranda Nistor). Realitatea se ficționalizează în timp real. (Ana Maria Sandu)

● Povestitorii din grupul NoiPo­vești îi invită pe copiii între 6 și 13 ani să participe la „Atelierul oamenilor de zăpadă“, duminică, 27 ianuarie, de la ora 11, la Librăria Cărturești Verona (în mansardă). În cadrul atelierului, copiii vor afla unde pleacă oamenii de zăpadă în vacanța de vară, vor asculta poveștile lor și le vor ilustra. Apoi vor vota cel mai cool, fantastic, șmecher și prietenos om de zăpadă care a venit pe lume în iarna aceasta. Atelierul este gratuit. (Adina Popescu)

Mai multe