Ucraina nu este ceea ce credeți. Cîteva observații privind (ne)înțelegerea istoriei Ucrainei

Marți, 16 mai 2023, ora 18.00, la Colegiul Noua Europă -conferință în limba engleză-

Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate (NEC) din București are deosebita plăcere de a vă invita la conferința Ucraina nu este ceea ce credeți. Cîteva observații privind (ne)înțelegerea istoriei Ucrainei, care va fi susținută de istoricul Andrii Portnov, profesor la European University Viadrina (Frankfurt/Oder), marți, 16 mai 2023, ora 18.00, la sediul Colegiului din strada Plantelor 21, sector 2, București. 

Conferința și sesiunea Q&A se vor desfășura în limba engleză.

Rezumatul prelegerii:

„Are Ucraina o istorie?” este titlul unui celebru articol publicat de Mark von Hagen în 1995. După disoluția Uniunii Sovietice, von Hagen se întreba dacă, istoriografic, problema ucraineană este legitimă și sugera mai multe modalități de interpretare pentru a o face relevantă și fertilă pentru cercetări științifice mai ample. Astăzi am putea adăuga mai multe întrebări la interogația lui von Hagen: Ce limbă vorbim cînd abordăm problema ucraineană? Cum a fost influențată cercetarea istorică de agresiunea pe scară largă a Rusiei? Există semne de Zeitenwende atunci cînd vine vorba despre narațiunile istorice? Cum ar putea/trebui să fie scrise istoriile Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice într-un nou context geopolitic? În această conferință, profesorul Andrii Portnov își propune să ofere o privire generală asupra metodelor de cercetare a istoriei Ucrainei în prezent, precum și să prezinte cîteva posibilități de lărgire a abordărilor teoretice și tematice pentru cercetări viitoare.

Andrii Portnov este profesor de istorie la European University Viadrina (Frankfurt/Oder). A absolvit Universitățile din Dnipro și Varșovia și și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Națională din Lviv. A efectuat cercetări și a ținut prelegeri la instituții academice din Amsterdam, Basel, Berlin, Bruxelles, Cambridge, Geneva, Lyon, Paris, Potsdam și Viena. Publicațiile sale sînt consacrate istoriei intelectuale, istoriografiei, genocidului și studiilor de memorie în Polonia, Rusia și Ucraina. Cea mai recentă carte a sa, Dnipro: An Entangled History of a European City (Academic Studies Press, 2022), a cîștigat Premiul Revistei Ab Imperio în 2022.

*

Colegiul Noua Europă este primul institut independent de studii avansate în domenii ale disciplinelor umaniste şi sociale din România, fondat de scriitorul Andrei Pleșu.

În momentul fondării, în anul 1994, Colegiul își propunea să răspundă nevoilor cercetătorilor români, oferindu-le condiții de lucru comparabile cu cele existente pe plan internațional și totodată un mediu care să încurajeze schimbul de idei și dezvoltarea contactelor academice internaționale. Acestea sînt și astăzi principalele obiective ale Colegiului, ale cărui programe de burse se adresează atît cercetătorilor din România, cît și bursierilor din întreaga lume, al căror număr este în creștere. Bursierii Colegiului Noua Europă provin din diverse domenii de cercetare din cadrul științelor umaniste și sociale (antropologie culturală și socială, arheologie, studii culturale, economie, etnologie, istorie, istoria și filosofia științei, drept, literatură, studii medievale, muzicologie, filosofie, științe politice, psihologie, religie, sociologie).

_______

New Europe College-Institute for Advanced StudyPlantelor 21, 023971 București

Tel: (40-21) 307 99 10; 327 00 35Fax: (40-21) 327 07 74www.nec.ro

Mai multe