Tora Vasilescu la TIFF, Art Safari, Sense8

● Art Safari se întîmplă din nou, la Galeriile Kretzulescu de pe Calea Victoriei din București. După cum spun organizatorii, ar fi „cel mai mare eveniment de artă din România“. În orice caz, nu strică nimănui să afle ce se mai petrece în domeniul artei. Mai ține pînă pe data de 18 iunie și e deschis în fiecare zi începînd cu ora 12. (Andrei Manolescu)

● Actrița Tora Vasilescu – Premiul de Excelență la TIFF 2017, pentru merite artistice deosebite în teatru și film. La gala de închidere a celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc pe 10 iunie la Teatrul Național Cluj-Napoca, vor fi proiectate două dintre peliculele în care celebra actriță deține capul de afiș: capodopera lui Lucian Pintilie De ce trag clopotele, Mitică? (rolul Didinei) și filmul Să mori rănit din dragoste de viață (1983), un excelent film de „epocă“ în regia lui Mircea Veroiu (din distribuție mai fac parte Gheorghe Visu, Claudiu Bleonț și Marcel Iureș). (Ruxandra Mihăilă)

● Street Delivery, 9-11 iunie, pe strada Arthur Verona. Tema de anul acesta este „Grădini posibile“. Motivația: „Adevărul e că am ajuns să trăim într-o imensă parcare. Adevărul e că automobilul ne sufocă viața în oraș. Adevărul e că se taie parcuri și se fac în loc parcări. Putem transforma o stradă într-o grădină de idei? Putem deschide noi spații publice în orașele noastre? Putem să cerem mai mult verde?“ E interesant de mers și de văzut. (Adina Popescu)

● Sense8 (2015-2017, J. Michael Straczynski, Lana Wachowski, Lilly Wachowski) – un serial ce poate fi văzut pe Netflix, aparent SF, dar, de fapt, ocupîndu-se de multe din problemele și dezideratele lumii noastre: globalizare, intimitate și expunere, identitate sexuală și de gen, comunicare, empatie, experiențe extrasenzoriale. (Iaromira Popovici)

● Marți, 13 iunie, ora 19, la Librăria Cărturești Verona are loc un eveniment din seria „Cercul“, în cadrul căruia Silviu Dancu și Edmond Niculușcă vor vorbi despre patrimoniu. (Cristina Ştefan)

● Ultimele zile de TIFF sînt cele ale filmului românesc. Pe străzile Clujului te poți întîlni cu mai toți actorii și regizorii noștri. Toată lumea va vorbi, ca de obicei, despre ce filme a văzut și ce a ratat. Nopțile vor fi scurte, dar antrenamentul celor 16 ediții contează. Programul îl găsiți pe www.tiff.ro. (Ana Maria Sandu)

Mai multe