Toni Morrison, Jazz pentru iguane, Homo Americanus, DokStation

13 august 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Trilogia omului contemporan la Undercloud 2019, o serie de spectacole gîndite și jucate de Paul Cimpoieru, a cărui versatilitate o putem invidia și/sau admira pe 25, 26 și 27 august, în Homo Americanus, Homo Love și Homo Zeus. O oglindă pe care Cimpoieru ne-o pune în față, uneori la propriu, pentru ca noi să ne trezim măsurîndu-ne din priviri într-un cadru haotic din care nici nu ne dădeam seama că facem parte, prinși în mrejele consumerismului, ale agitației cu care vine la pachet tehnologia, ale nemulțumirilor din viața personală și de cuplu, totul redat într-un amestec de teatru, muzică și dans cu rol de wake-up call. Cum ne consumăm, cum nu știm să iubim, cum nu reușim să ne iubim: trei spectacole cărora le găsești noi interpretări și dacă le vezi a zecea oară. (Anca Zaharia)

● Arheoparcul de la Drăgănești-Olt, proiect inițiat și coordonat de muzeograful Traian Zorzoliu. Este o încercare-experiment de reconstituire, la scară micro, a unui sat neolitic reliefînd viața în așezările neolitice de acum 4500 de ani. Satul cuprinde șase bordeie în mărime naturală, realizate din chirpici, trestie împletită și pari bătuți în pămînt, spațiul din interior fiind jalonat în funcție de necesități: locuit, depozitare hrană sau unelte. La sfîrșitul vizitei, pleci cu dorința de a merge la surse autorizate pentru a afla, în detaliu, ce a însemnat Cultura Gumelnița și cum trebuie înțelese diversele obiecte pe care le întîlnim, răspîndite, în expoziții privind succesiunea civilizațiilor pe teritoriul țării noastre. (Ruxandra Mihăilă)

● Pînă pe 8 septembrie, la serele Muzeului „Antipa“ puteți vedea „Născuți aici“, o expoziție fascinantă de fluturi tropicali vii. (Cristina Ștefan)

● Despre cartea de poezie Jazz pentru iguane a debutantului Răzvan Andrei am scris cu mult entuziasm la apariţia sa, anul trecut, numind-o cea mai originală carte de poezie a anului şi o bornă în paradigma literară românească. Volumul n-a primit tocmai receptarea meritată, dar mă bucur că a fost reeditat la Editura Curtea Veche, într-o variantă revizuită şi adăugită. Recomand cartea cu acelaşi entuziasm şi de data asta, şi în acest colţ de pagină. (Marius Chivu)

● Joi, 15 august, începînd cu ora 19, la Fabrica Gastropub, avanpremiera celei de-a patra ediții DokStation Music Documentary Film Festival care va avea loc în septembrie. Puteți vedea filmul documetar Sting – a Free Man (2017, regia: Julie Veille), puteți asculta Sting și The Police, intrarea e liberă. (Adina Popescu)

● Chloe Ardelia Wofford, cunoscută sub pseudonimul literar Toni Morrison (18 februarie 1931 – 5 august 2019) şi premiată cu Nobel în 1993, a plecat recent într-o lume fără nedreptăţi şi prejudecăţi rasiale, ca să mă exprim astfel. Îi puteţi citi cărţile în seria de autor pe care Editura ART i-a dedicat-o şi în care pînă acum i-au apărut romanele Iubire, Paradis, Jazz, Preaiubita, Ajută-l, Doamne, pe copil şi Cîntecul lui Solomon. Le puteţi comanda online cu reducere de aici: www.editura-art.ro/info/autor/morrison-toni. (Marius Chivu)

Mai multe