Toate aceste nopţi albe, Parcul Arkhai din Cluj, Meniu: Dans

● Pe 4 și pe 5 august, ediția a doua a Festivalului Gellu Naum, la Muzeul Național al Literaturii Române și la Comana. O seara de jazz și poezie în grădina muzeului și o serie de lecturi de poezie la Comana, pentru a marca împlinirea a 102 ani de la nașterea lui Gellu Naum. Gazdele celor două evenimente vor fi Simona Popescu și Sebastian Reichmann. (Adina Popescu)

● Plopii, mereu impari la numărătoare, cu lampioane atîrnate de gît. De o parte și de alta a drumului de pădure ce te duce la Viscri, nu doar la casa Prințului, dar și ca să stai la o vorbă, pe șanț, cu țăranca din uliță ce-ți vinde șosete de lînă cu bani albi pentru zile negre. Semn de arșiță de suflet pe bieții plopi atinși de gălbinare. Căci mingile de vîsc le trădează suferința. Nu și leacul ei. Cel puțin nu mai curînd de Noul An. Așadar, ne întîlnim pe drumul sărutului. La răscrucile timpului… (Ruxandra Mihăilă)

● Cînd am văzut Toate aceste nopți albe, documentarul hibrid al lui Michal Marczak, mi s-a părut caligrafic, cool și emoționant. După proiecția de la TIFF, acum îl puteți vedea și în cinematografe. (Ana Maria Sandu)

● Pînă în 13 august, puteţi merge la Apollo111 Barul pentru a vedea expoziţia „Noi aici sîntem universali“, cuprinzînd fotografii din Delta Dunării, realizate de Ioana Cîrlig şi Marin Raica pentru DoR. Reportajul cu acelaşi titlu, scris de Vlad Odobescu, documentează povestea uneia dintre cele mai izolate comunități din Deltă și a oamenilor care supraviețuiesc acolo. (Stela Giurgeanu)

● Dacă vă aflați în Cluj, faceți o vizită Parcului Arkhai, aflat în apropiere, în satul Vlaha, acolo unde sculptorul și artistul vizual Ernö Bar­tha a construit o oază de artă abstractă în aer liber numai bună pentru escapiștii urbani. Puteți arunca un ochi și pe www.arkhaisculpturepark.ro. (Marius Chivu)

● Dacă n-ați avut șansa să-l vedeți la TIFF, nu ratați Despre trup și suflet, în regia lui Ildikó Enyedi, premiat cu FIPRESCI și Ursul de Aur la Berlin – minunatul film maghiar despre fragilitatea corpului și misterul sufletului în preajma dragostei. (Marius Chivu)

● Poftiţi la cafea, poftiţi la dans: pe 5 şi pe 6 august, Cosmin Manolescu vă aşteaptă la Enigma Café din Cluj cu spectacolul Meniu: Dans. (Matei Martin)

● În perioada 4-5 august 2017, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum“, organizează cea de-a doua ediție a Festivalului Gellu Naum. Vă aşteaptă două seri cu lecturi de poezie şi jazz, la Muzeul Literaturii Române şi la Comana. Participă, între alţii, Liviu Antone­sei, Emil Brumaru, Dan Coman, Ana Dragu, Ştefan Manasia, Marin Mălaicu-Hondrari, Ioana Nicolaie, Angela Marinescu, Dorin Tudoran, Radu Vancu. (Cristina Ştefan)

● Pe YouTtube – un masterclass al formidabilului Juan Diego Florez. Pe lîngă admirabilele rafinamente ale artei cîntului cu care marele tenor își regalează elevii (la rîndul lor, foarte buni), fascinante explicații foniatrice care vor ului pe orice admirator al miracolului vocii umane. (Sever Voinescu)

Foto: Meniu: Dans, Adrian Sucila

Mai multe