TIFF la Bucureşti, John Williams, Twin Peaks

● Teatrul Metropolis ne invită să descoperim împreună „Misterele Bucureștiului“: „Geografia secretă a orașului și spiritualitatea lui trebuie recuperate. Prin teatru, poveștile uitate și marile personaje care au colindat pe străzile lui pot prinde iar viață“. Pornind de la nuvela Secretul doctorului Honigberger, dar valorificînd în aceeași cheie și alte scrieri ale lui Mircea Eliade, regizorul Dragoș Galgoțiu ne propune o stranie poveste teatrală, deopotrivă fascinantă și nu mai puțin incitantă. (Ruxandra Mihăilă)

● John Williams a fost recuperat mult după ce și-a publicat cărțile. Stoner a apărut în 1965, Augustus în 1972. Ambele au fost traduse în ultimii ani în multe limbi și s-au bucurat de mare succes. La Editura Polirom a apărut recent traducerea romanului Augustus (semnată de Ariadna Ponta). Pentru cei care au citit Stoner și nu numai, cartea asta e minunată. (Ana Maria Sandu)

● Pe 15 și 16 iunie, Caravana Docuart, la Cinema Muzeul Ță­ra­nu­lui, Studio „Horia Bernea“. Documentare premiate, sesiuni de Q&A, intrarea este liberă. Dacă nu le-ați văzut deja, recomand Angela de Botond Püsök, Imagini din vis de Sorin Luca, Ultimul căldărar de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. (Adina Popescu)

● Între 15 și 18 iunie, la Cinema „Elvira Popescu“ are loc retrospectiva TIFF la București. L’ombre des femmes, Heartstone, Una mujer fantastica sînt doar cîteva dintre filmele pe care le puteţi vedea zilele acestea. (Cristina Ştefan)

● Chiar dacă primele două episoade s-au difuzat pe 22 mai (nu le-am prins nici eu, eram pe alte meleaguri) și de atunci au mai curs cîteva pe ecran, merită să vă cufundați, fie și cu întîrziere (pe HBO), în apele cețos-translucide ale sezonului 3 din Twin Peaks. Încîntare/înfiorare garantate. (Dan Stanciu)

● Dacă sînteți curioși ce va mai face Simona Halep, de luni începe turneul pe iarbă de la Birmingham, la care, după toate probabilitățile, jucătoarea noastră va participa, sperînd că glezna sucită încă de la finala turneului de la Roma nu-i va mai face probleme. La Birmingham vor fi mai toate jucătoarele importante din lume, deja bune cunoștințe ale noastre: Kerber, Pliskova, Muguruza, Konta, Radwanska sau Svitolina. Chiar și Sharapova a fost invitată. Turneul va fi transmis pe Digi Sport. Dacă ar cîștiga acest turneu, Halep ar ajunge pe locul unu în lume. Dar poate mai bine ar fi să cîștige Wimbledon-ul. Însă și mai bine ar fi să nu ne ambalăm prea tare noi, telespectatorii. (Andrei Manolescu)

Mai multe