The Punisher, Mila 23, Salonul de Benzi Desenate, Patrick Melrose

● The Awful Truth (Cumplitul adevăr), o comedie romantică cu Cary Grant și Irene Dunne. Și ce-i cu asta? Unul din multe filme americane oarecum tipice. Amuzant, ușor siropos, bine făcut, actori frumoși și faimoși, happy-end, toate ingredientele. Dar dacă te uiți la anul în care a fost făcut, rămîi puțin pe gînduri: 1937. Cît de bine pusă la punct putea fi industria asta (era deja o industrie) în America, încă din acele vremuri! Parcă la ei n-ar fi existat niciodată începuturi bîlbîite. Cum se apucau de-o treabă, cum începea să meargă strună. La noi, în schimb, parcă totul e mereu într-o fază de început nesigur. (Andrei Manolescu)

● The Punisher, serial pe Netflix produs de Marvel după o serie de benzi desenate cu același titlu. Povestea e clasică și spusă în două sezoane, fiecare a cîte 13 episoade: un fost pușcaș marin își pierde familia și ia dreptatea în mîini, depășind limite și făcînd treaba oamenilor legii, prea implicați în afaceri și înțelegeri cu criminali și mafioți. Acest justițiar este Frank Castle, jucat de Jon Bernthal, actor pe care mă bucur că l-am descoperit pentru că datorită lui m-am uitat și la toate cele opt sezoane de The Walking Dead. Plăcut și acela. Trăiască serialele. (Anca Zaharia)

● „Castelul fermecat“ din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova. Descendent al unei vechi familii boiereşti, Nicolae Romanescu a studiat sociologia, literatura şi dreptul la Paris şi Liège și a deținut mandate succesive ca edil al capitalei din Bănie în 1898, 1901-1916, 1929, răstimp în care a reuşit să transforme întregul areal într-o zonă de referință culturală. În mijlocul parcului încă dăinuie castelul de poveste, realizat de arhitectul Édouard Redont, inaugurat în 1903 în prezența regelui Carol I. Prin chiar destinul său, edificiul depune mărturie mută despre creșterea și descreșterea unui oraș, a unei comunități, a unei civilizații. (Ruxandra Mihăilă)

● În 1986, tînărul medic Dan Ivan ajunge în satele din inima Deltei Dunării, unde, în ciuda privațiunilor, rămîne timp de mai mulți ani. Umorul se dovedește salvator. În Mila 23 (Editura Nemira), autorul își povestește amintirile din perioada comunistă, cu solidaritatea sătenilor și frumusețea Deltei, dar și cu epidemiile de holeră ascunse de autorități, lipsa alimentelor, a energiei electrice sau a instrumentarului medical. (Cristina Ștefan)

● Dublă recomandare, de carte și de serial: Patrick Melrose, eroul lui Edward St. Aubyn. Ce-i drept, Patrick Melrose numai erou nu e, ci mai degrabă o umbră umană; personaj puternic, dar pe un calapod cu oarecare minusuri, copil provenind dintr-o familie cu un șir parcă nesfîrșit de probleme și ajuns la maturitate ca o copie fidelă a tatălui pe care și-ar fi dorit din toate puterile să-l uite și să-l (re)nege. Atît cartea, cît și filmul sînt extrem de dinamice, iar marele plus pe care-l prezintă ecranizarea este prezența lui Benedict Cumberbatch în rolul principal. Cartea a apărut la Editura Litera de cîteva luni, mini-seria este pe HBO Go. (Anca Zaharia)

● La Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) s-a deschis Salonul de Benzi Desenate. Această ediție – a șasea – prezintă peste 30 de autori români contemporani. Fanii genului știu deja că nu sînt prea multe evenimente dedicate fenomenului BD. Așa că această expoziție e o bună ocazie de a-i întîlni pe noii creatori. (Matei Martin)

● Miercuri, 14 august, la terasa Trei Bețivi (o dibuiți pe strada Vasile Lascăr), un concert multumult, numai bun pentru serile toride de vară. (Cristina Ștefan)

Mai multe