The Ballad of Buster Scruggs, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă, Audiobook-uri pe vinil, Capriciile modei (1850-1950)

28 noiembrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Tudor Arghezi și soția sa, tablou în expoziția „Corneliu Baba. Confesiuni. 1944-1965“, deschisă la Muzeul Național de Artă al României pînă la sfîrșitul lui februarie 2019. Expoziția reunește peste 70 de lucrări din patrimonial MNAR și din colecția artistului. Curatori: Monica Enache, Maria Muscalu Albani. Și volumul cu același titlu, dedicat maestrului, publicat prin grija doamnei Maria Albani, executorul testamentar al pictorului. (Ruxandra Mihăilă)

● Lansat de curînd la Gaudeamus, volumul de eseuri apărut la editura Polirom, editat și coordonat de Adrian Cioroianu, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă reunește sociologi, cercetători, profesori, economiști și istorici care fac bilanțul unui secol de Românie, încercînd să răspundă la întrebarea: „Ce au învățat și ce nu au învățat românii din ultimul secol de istorie“. (Stela Giurgeanu)

● Ca să nu uităm: pe 4 decembrie, la Centrul Naţional al Dansului, spectacolul 153 de secunde, creat în urma tragediei de la Colectiv. (Cristina Ştefan)

● Recomand cu mult entuziasm seria de zece audiobook-uri pe vinil apărută la Editura ART, nu doar pentru că e cel mai îndrăzneț şi mai cool proiect editorial românesc de nu ştiu cîtă vreme, dar pentru că selecţia autorilor, precum şi a vocilor care-i citesc, este potrivită, din toate genurile şi pentru toate gusturile literare: Primo Levi, Mai este oare acesta un om? şi William Faulkner, Un trandafir pentru Emily (lecturi de Dan Stanciu), Mariusz Szczygiel, Gottland şi W.G. Sebald, Inelele lui Saturn (lecturi de Șerban Pavlu), Mariana Enriquez, Ce-am pierdut în foc (lectură de Adela Greceanu), Tove Jansson, Cartea verii (lectură de Mihaela Dedeoglu), Bohumil Hrabal, Vremurile bune de altădată (lectură de Alexandru Potocean), Pierre Bourdieu, Dominația masculină (lectură de Bogdan Ghiu), Julio Cortázar, Axolotul. Povestiri cu cronopi și glorii (lectură de Lucian Iftime) şi Truman Capote, Muzică pentru cameleoni (în lectura mea). Pe site-ul www.editura-art.ro există o foarte avantajoasă ofertă promoţională. Excelentă pentru cadourile de sărbători. (Marius Chivu)

● Un dirijor american – Ryan Bancroft – în vîrstă de doar 28 de ani, avînd toate datele unei cariere spectaculoase (a cîștigat anul acesta Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizată la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză), va putea fi urmărit vineri, 7 decembrie, la ora 19, la Sala Radio din București. Va dirija Orchestra Națională Radio la Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră de Mendelssohn și Simfonia a 6-a de Ceaikovski (Patetica). Solist la vioară va fi Sergiu Năstasă. Un concert de văzut neapărat. (Andrei Manolescu)

● Căutaţi neapărat The Ballad of Buster Scruggs, pe Netflix – o serie de şase povești extraordinare, scrise şi regizate de fraţii Ethan și Joel Coen. Veţi rîde, veţi rămîne pe gînduri, vă veţi întrista. Printre alţii, James Franco, Liam Neeson şi Tom Waits joacă în aceste mici bijuterii. (Cristina Ştefan)

● Nu rataţi, la Muzeul Municipiului București expoziţia „Capriciile modei (1850-1950)“: o perspectivă colorată şi proaspătă asupra vieţii urbane şi a emergenţei clasei de mijloc. (Matei Martin) 

Mai multe