„The 100 Books Facebook Users Love“, „30 de milenii de pictură“ şi Fest pe Lipscani

10 septembrie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Ca să înţelegeţi mai bine care-i treaba cu „leapşa cu cărţi“ aflată în plin avînt pe Facebook, citiţi, în ediţia online a revistei The Atlantic articolul „The 100 Books Facebook Users Love“ de Robinson Meyer. La publicul anglofon nu e doar o leapşă de amorul artei, se lasă cu studii şi analize. Facebook Data Science a colectat (deja!) datele din listele de cărţi puse pe Facebook de 130.000 de utilizatori şi a realizat un „top“. Pe primul loc e Harry Potter, urmat de To Kill a Mockingbird, The Lord of the Rings, The Hobbit, Pride and Prejudice şi Biblia. Restul listei (plus comentariile de rigoare) – în articol. (Mircea Vasilescu) 

● Între 12 şi 21 septembrie, în Bucureşti are loc prima ediţie a festivalului de teatru „Fest pe Lipscani“ – ediţie dedicată aniversării de 40 de ani de carieră a actorului Horaţiu Mălăele, „un maraton de teatru inedit şi unic“, cu 12 evenimente în care protagonist (fie în postura de actor, fie de regizor) va fi însuşi actorul aniversat. (Stela Giurgeanu) 

● Are 545 de pagini color şi vreo trei kilograme. Reproduceri după 1000 de picturi celebre. 30 de milenii de pictură se cheamă albumul. „O ediţie Litera“. (Marius Chivu) 

● Regizorul suedez Anders Weberg vrea să realizeze cel mai lung film din lume. Filmările pentru Ambiancé au început deja în ritm alert – ca să-şi poată îndeplini programul, adică să obţină un film de 720 de ore, regizorul trebuie să obţină cel puţin două ore de material motat pe zi. Premiera e programată în 2020. Nu va fi decît o singură proiecţie, apoi filmul va fi distrus. Grăbiţi-vă să faceţi rost de bilete – pînă în 2020 mai sînt doar şase ani! (Matei Martin) 

● Între 11 şi 21 septembrie, Zilele Muzeului Ţăranului, dacă vreţi să aflaţi, printre altele, ce înseamnă şi cum arată: mînăştergură, pomeselnic, chindeu de cap, prăboadă, hobot, păuniţe, pînzătură; marame şi „vălitori“; conci din bani de argint şi năframe industriale; pălării lucrate din postav sau pîslă, dar şi din pai, împodobite cu flori, cu panglică sau cu „struţuri“; căciuli bărbăteşti şi cuşme „rotilate“. Dar şi dacă vreţi să gustaţi poame de toamnă, suc de mere, turtă dulce, dulceţuri, miere şi prăjituri de casă. În plus, tîrgul iconarilor şi al meşterilor cruceri, hori străvechi din Lăpuş şi Maramureş, expoziţii, conferinţe. (Adina Popescu) 

● Pe site-ul http://www.lapunkt.ro/2014/09/09/mircea-ivanescu-ultimul-interviu/ puteţi citi un interviu emoţionant cu Mircea Ivănescu, făcut de Radu Vancu în 2011. Textul a fost inclus în volumul Mircea Ivănescu 80 (coordonat de Al. Cistelecan, Editura Paralela 45, 2011). Se termină aşa: „V-aş mai întreba dacă vă menţineţi sfatul dat tinerilor poeţi la lansarea antologiei făcute de Matei Călinescu din poezia dumneavoastră, în 2003. Credeţi că mai am vreo idee despre ce am spus atunci? Aţi spus că, dacă există tineri poeţi sau tineri aspiranţi în audienţă, îi sfătuiţi să abandoneze orice contact cu poezia, pentru că poezia nu poate salva şi nu poate justifica nimic. Cu partea din urmă a aserţiunii sînt absolut de acord. În ce priveşte partea de consiliere, cum că să abandoneze sau nu, e o chestiune personală care îl priveşte pe cel interesat, de data asta eu nemafiind interesat. Nu ştiu, îmi vine foarte greu să-mi imaginez cum cineva ar putea să scrie. Îmi aduc aminte că doream foarte mult să pot scrie, şi uneori parcă resimt impulsul ăsta.“ (Ana Maria Sandu) 

● A Most Wanted Man (Vînătoarea de spioni, 2014), în regia lui Anton Corbijn, după romanul lui John Le Carré şi, mai ales, ultimul film al lui Philip Seymour Hoffman. Un film de spionaj clasic (ca mijloace) şi actual (ca problematică) avînd, evident, în centru, personajul neconvenţional şi fermecător creat de Philip Seymour Hoffman. (Iaromira Popovici)

Mai multe