Tenis, Războiul nu are chip de femeie, Viaţa păstorului

● Nu știu cît de departe vor ajunge jucătoarele noastre anul acesta în turneul de tenis de la Madrid, cel deținut de Ion Țiriac, dar fazele finale din acest week-end merită urmărite. Pînă una-alta, am observat că publicul s-a bucurat de victoria smulsă cu greu de Eugenie Bouchard din mîinile proaspăt revenitei Maria Sharapova. Două fete frumoase și „bătăioase“, una mai iubită decît cealaltă (care a fost prinsă cu „bombonele“). (Andrei Manolescu)

● Războiul nu are chip de femeie a Svetlanei Aleksievici (Editura Litera, 2016, traducere de Ion Covaci) e genul de text care te lovește în moalele capului. Vocile fetelor care au plecat pe front și au luptat în al Doilea Război Mondial sînt o arhivă umană adusă la viață după ani de căutări și de interviuri. Mărturiile au mai multă viață și moarte în ele decît o să poată vreodată consemna cărțile de istorie. Scrise de învinși sau de învingători. (Ana Maria Sandu)

● În perioada 12-14 mai 2017, Institutul Francez din București va găzdui proiecțiile celor mai apreciate pelicule din cadrul prestigiosului Festival International du Film d’Histoire de Pessac 2016. Evenimentul este rezultatul parteneriatului dintre festivalul din Pessac și Festivalul de Film Istoric Rîșnov. Filmele au fost prezentate publicului francez în noiembrie 2016 și vor putea fi văzute la București, la cinematograful „Elvira Popescu“. Filmele abordează percepția creatorilor (artiști și oameni de cultură) asupra libertății în diferite contexte istorice, de la epoca iluministă la protestele din 1968, ilustrată atît în documentare, cît și în filme de autor. Pe lîngă cele cinci documentare și trei filme de lungmetraj, vor avea loc și interesante dezbateri despre condiția artistului în diferite perioade istorice recente. Programul evenimentului se găsește pe: https://www.facebook.com/filmistoricrasnov/. (Sever Voinescu)

● „Culorile Marțialității. Splendoarea uniformei înaintea Marelui Război“ – expoziția deschisă în Salonul Cerchez din cadrul Muzeului Național Cotroceni reunește piese din colecția prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, uniforme militare din România, Franța, Anglia, Danemarca, Austro-Ungaria, Germania, SUA, Rusia. 10 Mai – „adevărată Zi Națională a României, prin care să ne omagiem și Regii întemeietori de țară“ (A.S.I.) – este astfel glorificată prin omagiul simbolic adus jertfei patriotice. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă tot sîntem sub influenţa întîmplării realist-magice a vaporului cu oi care a scufundat crucişătorul de război, recomand volumul memorialistic, apărut la Editura Publica, Viaţa păstorului. O poveste din Lake District de James Rebanks, absolvent de Oxford şi totodată păstor, proprietarul unei ferme de oi din nordul Angliei, unde familia sa are grijă de oi de vreo șase sute de ani. O carte despre oi ajunsă bestseller pe lista The New York Times. (Marius Chivu)

Mai multe