Teatrul Coquette, Leïla Slimani, Domeniul Cantacuzino Florești
● De vineri, 8 februarie, puteți vedea în cinematografe cuplul Penélope Cruz – Javier Bardem în Toată lumea știe (Todos lo saben), cel mai recent film al regizorului iranian Asghar Farhadi. Un film captivant, despre familie, secrete și credință. (Cristina Ștefan)
● Miercuri, 13 februarie, la ora 19, la Sala Radio puteți asculta, reuniți sub bagheta dirijorului german Ralf Sochaczewsky, trei mari compozitori: Haydn, Mozart și Josef Suk. (Redacția)
● Cîntec lin și În grădina căpcăunului, cele două volume ale scriitoarei Leïla Slimani (franțuzoaică de origine marocană), traduse de Nadine Vlădescu la Editura Pandora M. Ambele tratează instanțe ale nebuniei cu chip uman: în Cîntec lin, bona „perfectă” ajunge să-i ucidă pe cei doi copii pe care-i are în grijă, în vreme ce protagonista din În grădina căpcăunului e devorată de dependența ei de sex. (Cristina Ștefan)
● Joi, 7 februarie, de la ora 18, la Sala „Cantacuzino“ a Muzeului Național „George Enescu“, are loc lansarea volumului Domeniul Cantacuzino Florești. Despre trecut, prezent și viitor, o poveste ilustrată a Domeniului Cantacuzino, un volum care îmbină arta și arhitectura. (Stela Giurgeanu)
● Instantanee din istoria Bucureștiului, în viziunea caricaturistului gălățean Viorel Baciu – fragmente de bandă desenată pe gardul din Calea Văcărești care delimitează delta de restul urbei. Și cîteva dintre legendele explicative: „Norocul e prea puțin și lume prea multă.” – I.L. Caragiale; „Nu e nici o rușine să te naști prost. Rușine e să mori prost.” – Marin Sorescu; „Toate lucrurile care îmi plac în viață sînt ori ilegale, ori imorale, ori îngrașă.” – Alexander Woollcott. Artistul mizează pe reacție la cald: „Consider că emoția stradală e foarte importantă”. Proiect susținut de Primăria sectorului 5. (Ruxandra Mihăilă)
● Pentru cei cu copii (și nu numai). Teatrul Coquette (Calea Călărași, nr. 94, sector 3, București) vă invită în week-end la următoarele spectacole: Prîslea cel Voinic și Merele de Aur – sîmbătă, 9 februarie, la ora 11; Valsul Hazardului – sîmbătă, 9 februarie, la ora 19,30 și Greierele și Furnica – duminică, 10 februarie, la ora 11. (Matei Pleșu)
● La Galeria Romană, pînă pe 5 martie, se poate vedea expoziția „Pro Nomos” a artistului Christian Paraschiv. Realizată „în oglindă” cu expoziția deschisă de Christian Paraschiv la Paris, la galeria Oudin, în cadrul sezonului Franța – România 2019, „Pro Nomos” strînge lucrări reprezentative pentru arta lui Paraschiv, urmărind marile teme ale operei sale: „Strunga“, „Rana“, „Negrul este culoarea limbajului“. Alături de lucrări remarcabile, se poate vedea o piesă unică, realizată din piele de cultură ce folosește ADN-ul artistului. Artist important al generației ’80, membru fondator al grupului „Prolog”, Christian Paraschiv lucrează în Franța începînd din 1986. (Sever Voinescu)
● Sezonul de snooker e în plină desfășurare, cu competiții care mai de care mai tari. Săptămîna aceasta se dispută Coral World Grand Prix, la Cheltenham, un turneu mai nou (prima ediție a fost în 2015) la care participă primii 32 de jucători din clasamentul sezonului. Deci sînt prezente numele cele mai grele ale momentului. Anul trecut a cîștigat de Ronnie O’Sullivan. La ediția actuală însă, The Rocket a fost eliminat de Marco Fu încă din primul tur. Totuși, cred că mai sînt niște motive pentru care merită să urmărim desfășurarea turneului. (Andrei Manolescu)