Teatrul Bulandra, În sălbăticie, De la Golania la #rezist, Murder Most Foul

2 aprilie 2020   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

 Ce să faci în vremuri de carantină (a se citi plictiseală)? Să citești, să vezi filme (fie ele și mai vechi), să asculți muzică (fie ea și clasică). Știri cît mai rar, fiindcă știri = panică. Mai bine se închideau televiziunile de știri și ne anunțau doar cînd se termina nebunia. Să faci rost de cățel (pentru prima oară îi invidiez pe stăpînii de cîini). Dar cum o fi pentru cei care n-au cărți prin casă, mai ales că librăriile s-au închis? Sau pentru cei fără computer și Internet? (Andrei Manolescu)

 Serialul Outlander (2014, Ronald D. Moore, după romanele Dianei Gabaldon) nu e o capodoperă, dar prinde-n vremuri de izolare. E o poveste de dragoste pasională și un film de aventuri pe o linie clasică. Și oferă o soluție simpatică pentru recluziune: fuga în alt timp, unde poți chiar să-ți găsești iubirea vieții. (Iaromira Popovici)

 „Murder Most Foul“ – noua piesă a lui Bob Dylan, lansată acum cîteva zile. După o perioadă de opt ani de cover-uri, artistul a revenit cu un track de 17 minute, avînd ca temă asasinarea lui JFK. Piesa poate fi găsită pe YouTube. (Stela Giurgeanu)

 „Într-o perioadă în care mare parte din cinematografe s-au închis vrem să-i încurajăm pe oameni să stea acasă. Filmele de autor sînt foarte puțin prezente pe platformele comerciale, iar soluția on demand ni s-a părut cea mai potrivită, și la un preț mai mic decît cel al unui bilet de cinema“, spun cei de la Bad Unicorn, care au pus la dispoziție pe https://vimeo.com/badunicorn opt filme grozave din portofoliu: Despre trup și suflet (regia Ildikó Enyedi), Tărîmul binecuvîntat (regia Francis Lee), Atelierul (regia Laurent Cantet), Dovlatov (regia Alexey German Jr), Utoya: 22 iulie (regia Erik Poppe), Vinovatul (regia Gustav Möller), Păsări călătoare (regia Cristina Gallego, Ciro Guerra) și Amanda (regia Mikhaël Hers). (Marius Chivu)

 Cartea lui David Grann Orașul pierdut. Povestea amazoniană a unei obsesii fatale (Editura ART) spune povestea expediției din 1925 în jungla amazoniană a exploratorului britanic Percy Fawcett, plecat, fără să se mai întoarcă vreodată, în căutarea unei civilizații legendare. Pe urmele lui, decenii de-a rîndul, nenumărați alți exploratori au pornit în căutarea orașului Z. Cartea de față elucidează misterul. (Marius Chivu)

 La Editura Polirom a apărut De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019. Volumul reprezintă jurnalul personal ţinut de Ruxandra Cesereanu în perioada 2017-2019, cînd s-a implicat activ în protestele din Cluj, fiind printre oamenii care au ieşit în stradă. Trei ani de vîltoare socială şi politică în ţara noastră sînt sintetizaţi în această carte, evidenţiindu-se cele mai aspre momente de criză, dar şi micile victorii care au păstrat vie speranţa protestatarilor şi i-au ajutat să „reziste“ pînă la destrămarea coaliţiei de guvernare din 2019. De la Golania la #rezist conturează caruselul de emoţii şi reacţii prin care a trecut autoarea în timpul protestelor, asemenea celor cu care a împărtăşit dorinţa de trezire civică a României şi de apărare a unor principii fundamentale pentru democraţie. (Anda Docea)

 Dacă n-ați văzut încă miniseria documentară Wild Wild Country (În sălbăticie) de pe Netflix, poate vă uitați. Povestea guru-lui indian Bhagwan Shree Rajneesh, a asistentei sale personale Ma Anand Sheela și a comunității de discipoli pe care au creat-o în Oregon e pur și simplu fabuloasă. O combinație de romance, politică, policier și thriller. (Ana Maria Sandu)

● Teatrul Bulandra continuă seria difuzărilor online, pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro, cu trei spectacole deopotrivă revoluționare și memorabile: Îngropați-mă pe după plintă de Pavel Sanaev (regia Yuri Kordonsky, 2011, vineri, 3 aprilie, ora 19.00), Orfeu și Euridice de Adrian Enescu cu variațiuni pe teme de Gluck (regia Alexandru Darie, 2008, duminică, 5 aprilie, ora 19.00) și Unchiul Vania de Cehov (regia Yuri Kordonsky, 2001, redifuzat pe TVR 3, sîmbătă, 4 aprilie, ora 20.00, cu reluare duminică, 5 aprilie, ora 14.00). (Marius Chivu)

Mai multe