Swans, Faust, Aviatoarele României ş.a.
● Sîmbătă, 18 mai, ora 22, în Club Control, legendara trupă newyorkeză Swans. Anxietăţi post-punk, peisaje ale dezolării, sare pe rană. Dacă nu mă credeţi, căutaţi pe YouTube „Love Will Save You“. (Luiza Vasiliu)
● Sîmbătă, în aceeaşi seară cu Noaptea Albă a Muzeelor, în Centrul Vechi, puteţi admira opere de artă „la rece“ şi, în acelaşi timp funcţionale, în cadrul „Red Bull Curates: Canvas Cooler Project“, realizate de 23 de artişti urbani şi contemporani. Aşadar, un frigider care poartă amprenta lui Ghica Popa, Noper, Ciubi sau Virgil Scripcariu... ce v-aţi putea dori mai mult, într-o noapte caldă de mai (mai ales că presupun că nu sînt nici goale)? (Adina Popescu)
● La doar o oră de Bucureşti, în apropiere de Călăraşi, chiar lîngă locul pe unde se trece Dunărea cu bacul, există un hotel şi vreo două terase unde se poate mînca peşte proaspăt, foarte bun şi de multe feluri, privind către Silistra şi către malul dobrogean al Dunării. Servirea e şi ea destul de promptă, şi nu ar fi nimic de reproşat personalului. Dacă preferi să mănînci afară, există, totuşi, o problemă care apare odată cu lăsarea serii: ţînţariiiiii! (Andrei Manolescu)
● Faust cu Ştefan Iordache; Jocul ielelor cu Marcel Iureş şi George Constantin; Europolis cu George Constantin, Octavian Cotescu şi Valeria Seciu. Sînt doar cîteva mostre de teatru radiofonic transmis zilele acestea de Radio România Cultural (seara la 19 şi noaptea la 01,30 – în fine, găsiţi singuri programul pe radioromaniacultural.ro). Ştiu, e altceva decît pe scenă. Dar avantajul teatrului radiofonic este că are interpretări şi distribuţii care nu s-au văzut niciodată pe nici o scenă. Relativ neglijat de cînd e moda audiobooks, teatrul radiofonic oferă – totuşi – plăceri de negăsit altcumva. Şi se poate asculta şi online. (Mircea Vasilescu)
● Nuntă cu peripeţii/The Big Wedding (2012, regia Jason Zacham), cu De Niro, Diane Keaton şi mai ales Susan Sarandon în formă bună, plus frumoasele Katherine Heigl şi Amanda Seyfried. Departe de a fi o capodoperă, te binedispune prin multiplele combinaţii pe care le poate oferi o familie avangardistă. (Iaromira Popovici)
● A apărut, de curînd, cartea istoricului Sorin Turturică, Aviatoarele României. Din înaltul cerului în beciurile Securităţii (Editura Militară, 2013). Un subiect pasionant şi prea puţin explorat. O bucată de istorie romantică şi dramatică, povestită şi recuperată cu multă empatie şi cu o documentare serioasă. Personajele de aici (Irina Burnaia, Smaranda Brăescu, Yvonne Cămărăşescu, Elena Caragiani, Mariana Drăgescu, Nadia Russo, Virginia Duţescu, Marina Stirbey, Ioana Cantacuzino etc.) au destine şi istorii de adevărate eroine de roman. (Ana Maria Sandu)
● Una dintre cele mai bune emisiuni radiofonice de reportaje din România, difuzate la Radio România Actualităţi, un regal jurnalistic cu documentare premiate/selecţionate în concursuri naţionale, dar şi internaţionale, cu o echipă de patru reporteri adevăraţi: Documentarele RRA, difuzată duminica, de la ora 12,30. Merită să o ascultaţi. (Stela Giurgeanu)
● Joi, 16 mai, de la ora 19, în Music Club se lansează cel de-al 13-lea număr al Revistei de povestiri. Evenimentul este inspirat din dadaism şi va cuprinde, printre altele, un concurs de poezie aleatorie împotriva timpului, un concurs de perspectivă asupra obiectelor banale, un duel cu dadacuvinte inventate şi un concert de rock irlandez, susţinut de trupa Blackbeers. Mai multe detalii pe www.revistadepovestiri.ro. (Patricia Mihail)
● Pînă pe 7 iunie, artiştii îşi pot trimite lucrările (pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie) pentru cea de-a 12-a ediţie a Premiului Henkel CEE pentru Artă. Cîştigătorul va fi recompensat de Henkel Central Eastern Europe cu un premiu în valoare de 7000 de euro, o expoziţie şi o prezentare la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig din Viena (MUMOK). Mai multe detalii despre înscrieri şi competiţie găsiţi la www.henkel.ro. (Marius Chivu)
● Cele trei povestiri (de Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk şi Jerzy Pilch) din volumul Trei laureaţi Nike într-o carte, apărut la Editura Arc din Chişinău. Excelent traduse de Cristina Godun, cele trei nuvele ar fi o bună introducere la o antologie reprezentativă şi cuprinzătoare din noii nuvelişti polonezi – pe cît de buni, pe atît de necunoscuţi la noi. (Simona Sora)