Spectacolul „Absolut!” - un one man show efervescent cu Marcel Iureș, în platforma Stagiunea Virtuală

7 aprilie 2021   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

Începînd de miercuri, 7 aprilie, de la ora 19:00, cortina Stagiunii Virtuale se ridică pentru un one man show efervescent cu Marcel Iureș: Absolut!, în regia lui Alexandru Dabija.

Spectacolul este o adaptare după povestea Ivan Turbincă, scrisă de Ion Creangă, în care personajul principal, un hîtru soldat rus, dejoacă planurile unor draci, negociază cu bunul Dumnezeu, cu Moartea și cu Sfîntul Petru. O face cu umor și fără să-și piardă omenia. Marcel Iureș intră perfect în rol, devine un Ivan Turbincă modern, ale cărui gînduri rostite pe scenă stîrnesc hohote de rîs, făcîndu-ne totodată să reflectăm că el vorbește, de fapt, despre teme profund umane și foarte serioase. Doar că o face așa cum și-a dorit-o regizorul Alexandru Dabija: „fără fasoane, cu umor și nepăsare”.

Vorbind despre nevoia de a recupera poveștile cu miez de înțelepciune, precum cele scrise de Ion Creangă, și de a le da un nou sens în modernitatea zilelor noastre, regizorul Alexandru Dabija mărturisește: „Marile școli de film își învață scenariștii și regizorii să povestească. Să spună povești. Cîți dintre noi au mai apucat să audă în copilărie povești spuse, nu citite? Poveștile s-au sfărîmat, s-au făcut praf și pulbere, s-au risipit în filme, texte de cîntece și telenovele. Polemic și terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei povești. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se afla Dumnezeu, Moartea, Dracul… […]”.

Spectacolul poate fi urmărit în secțiunea Teatru din platforma https://art.raiffeisen.ro/ în perioada 7 aprilie – 5 mai 2021. Spectacolul este recomandat unei audiențe cu vîrsta de peste 12 ani.

Platforma online Raiffeisen Art Proiect - Stagiunea Virtuală oferă prilejul iubitorilor de teatru de peste tot din România și din lume să urmărească online spectacole valoroase de dramaturgie contemporană, menținînd activă relația dintre public și creația artistică, în pofida dificultăților impuse de pandemie.   

Absolut!

După

, de Ion Creangă

O producție 2011 a Teatrului Act, realizată cu sprijinul Raiffeisen Bank România.

Perioada publicării: 7 aprilie – 5 mai 2021

Durata: 98 de minute

Cu: Marcel Iureș

Regia: Alexandru Dabija

Mai multe