Soțul meu, Michael, Undeva deasupra, Roșia Montană, Guadalajara
● Roșia Montană… iarăși și mereu. Nu doar pentru că primăvara luminează altfel arce de cerc, portaluri, frînturi de frescă, ogive, bolți, ferestrele casei lui David Francisc (cu feronerie originală) sau poarta în stil săsesc și zid (maur) din piatră de la numărul 334, pe drumul ce duce spre Țarină… nu pentru că patrimoniul se cuvine „trăit“, în măsura în care este „vorbit“ și admirat din locul comod privitorului și din unghiul cel mai favorabil recuperării mesajului imaginii, ci pentru că toate acestea și toate cele aici nepomenite, incluse în denumirea brand de țară și de neam, sînt din nou, iarăși și iarăși, în pericol. Luați de mîrșăviile zilnice ale ofensivei comuniștilor răspopiți, uităm imperativele nu mai puțin amenințate de aceeași înticăloșită guvernare a lăcomiei. În 2018 am „celebrat“ centenarul sub semnul distrugerilor, anul acesta vom comemora 30 de ani de la morții noștri… și cam atît. (Ruxandra Mihăilă)
● Miercuri, 27 martie, ora 19, la Sala Radio va avea loc un concert dedicat în întregime lui Mozart, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru. Cînd ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Acum e timpul. (Sever Voinescu)
● Volumul de debut al lui Iulian Popa, Guadalajara, apărut recent la Editura Humanitas: proză scurtă scrisă atent, cu ochi pentru detalii. O să vă lase dorindu-vă să fi fost un volum mai lung. (Cristina Ștefan)
● Soțul meu, Michael (Editura Humanitas, 2017, traducere de Ioana Petridean), acest roman de tinerețe al lui Amos Oz, pentru că în cărțile de început ale unui scriitor simți, de multe ori, ce o să urmeze. E vorba de o anumită temperatură a observației. Și de o înțelegere și o tăietură a lumii. (Ana Maria Sandu)
● Undeva deasupra, o CD-carte cu 65 de poeme rostite la radio de Ileana Mălăncioiu între anii 1998 şi 2018 (Editura Casa Radio). Ediţie ilustrată elegant, ca de obicei, de Tudor Jebeleanu şi prefaţată inspirat, tot ca de obicei, de Eugen Negrici, cel care afirmă că „Ileana Mălăncioiu se numără printre puţinii poeţi români care au putut duce pînă la capăt un mare proiect spiritual“. De asemenea, o puteţi asculta pe Ileana Mălăncioiu în dialog cu mine pe www.UrbanSunsets.com luni, 25 martie, de la ora 22, în radio-emisiunea online All You Can Read. (Marius Chivu)
● Citesc cu nesfîrșit nesaț intelectual cea mai recentă carte semnată de dragul nostru colaborator și prieten Georges Banu, intitulată Le théâtre et L’Exil. O recomand călduros pentru că, pe de o parte, este o carte în format virtual și, prin urmare, se găsește și se descarcă imediat de pe site-ul my.editions-ue.com, dar mai ales pentru că oferă o îmbogățitoare experiență a cunoașterii teatrului prin povestea unei vieți. Teatrul ca exil. Exilul ca teatru. Noi toți sîntem în exil, noi toți jucăm o piesă de teatru. (Sever Voinescu)