Sorry We Missed You, Dokstation la Cluj, Olga Tokarczuk
● Două recomandări de evenimente literare de neratat. 1) Conferinţa lui Virgil Nemoianu, „Doinaș, Cercul literar și generația de aur“ de luni, 21 octombrie, de la ora 18, la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). 2) Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM (23-25 octombrie), desfăşurat la Sala Barocă a Muzeului de Artă şi în librăria „La Două Bufnițe“, invitaţi: Adam Michnik, Adrian Cioroianu, Evgheni Vodolazkin, José Luís Peixoto, Lucian Dan Teodorovici, Andrei Codrescu, Nora Iuga, Constantin Abăluță, Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Petru Ilieșu, tema lecturilor şi a dezbaterilor acestei ediţii, desfăşurate la 30 de ani de la Revoluție, fiind „Libertatea. Între istorie și literatură“. (Marius Chivu)
● Dacă n-ați mai găsit bilete la Les Films de Cannes à Bucarest, vestea bună e că unele dintre filmele din program vor intra în cinematografe: Dolor y gloria al lui Pedro Almodóvar, Le jeune Ahmed al fraților Jean-Pierre și Luc Dardenne, Sorry We Missed You al lui Ken Loach. Eu cel mai mult îmi doresc să văd Parasite al lui Bong Joon Ho, care va fi și el distribuit de Independența Film. (Ana Maria Sandu)
● Big Band-ul Radio România își redeschide noua stagiune de jazz cu un concert intitulat „Joy of life“, joi, 24 octombrie, ora 19. Printre piesele pe care le puteți asculta se numără creații semnate de pianistul Petrică Andrei, alături de piese precum „There Is No Greater Love“ – Isham Jones, „If I Should Lose You“ – Ralph Rainger sau „Eye of the Hurricane“ – Herbie Hancock. (Cristina Ștefan)
● Alexandru Darie: „Mie îmi place să fac teatru de emoție și cu adevăr pe scenă. Am făcut teatru din dragoste, nu din frică. Teatrul este unica artă inventată de om care arată ceea ce nu se vede. Ce poate fi mai formidabil pentru public? Nu poți să fii egoist într-o meserie în care scopul este să revelezi publicului lucruri pe care nu le știe.“ Ducu Darie va fi evocat, cu emoție și bucurie, în cadrul Festivalului Național de Teatru, duminică, 20 octombrie, de la ora 12, în Sala Mare a hub-ului FNT / ArCuB – Hanul Gabroveni. Cele mai recente două apariţii editoriale de la Nemira: Alexandru Darie – spectacole de poveste de Doina Papp şi albumul de fotografie Coriolanus – un spectacol de Alexandru Darie, semnat de Mihaela Marin, vor completa, pentru marele public, profilul unui artist de excepție. (Ruxandra Mihăilă)
● Publicat inițial în 2009, Poartă-ți plugul peste oasele morților de Olga Tokarczuk a apărut recent și la noi (traducere de Cristina Godun, Editura Polirom, 2019): îmbinînd realismul magic și romanul polițist, manifest ecologist și feminist, volumul este totodată și o mică odă adusă poetului și filozofului William Blake, din versurile căruia a împrumutat și titlul, de altfel. Căutați-l în librării. (Cristina Ștefan)
● Festivalul de documentare muzicale DokStation ajunge la Cluj vineri, 25 octombrie, de la ora 20,30, cu proiecţia documentarului Swans: Where Does A Body End? (regia Marco Porsia, 2019), pentru ca a doua zi, sîmbătă, de la ora 20,30, la Cinema Arta să aibă loc concertul membrilor trupei Swans, Michael Gira & Norman Westberg, în varianta solo. (Marius Chivu)