Sorin Stoica, Citizenfour, Erotic Shorts

18 martie 2015   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Citizenfour, documentarul proaspăt premiat cu Oscar despre renegatul Edward Snowden, cel care a dezvăluit practicile abuzive de colectare de date ale NSA. Cel mai înfricoşător documentar pe care l-am văzut în ultimii ani şi singurul după care era cît pe ce să-mi distrug laptop-ul cu un ciocan şi să-l arunc în mare. Vineri, 20 martie, de la ora 21, la MŢR, în cadrul One World Romånia. (Luiza Vasiliu)

● În fiecare dimineaţă caut un text de citit la cafea. Şi, uneori, cînd am mînă bună, întreaga zi va sta sub semnul acelei lecturi matinale. Aşa mi s-a întîmplat cu Tablou de epocă, un mic omagiu lumii vechi al Luminiţei Marcu: http://www.contributors.ro/societatelife/tablou-de-epoca-un-mic-omagiu-lumii-vechi/. Citiţi-l şi veţi vedea de ce. (Ana Maria Sandu)

● Casa de Pariuri Literare tocmai a lansat oficial, în ediţie limitată, Dincolo de frontiere de Sorin Stoica (1978-2006), cel mai tînăr scriitor român căruia i se dedică un volum de opere; 1180 de pagini adunînd: o colecţie de povestiri, două romane, jurnalul scris în ultimul an de viaţă, publicistica (peste 400 de articole apărute în tot felul de reviste, de la Formula AS la Dilema veche), corespondenţa electronică, note şi fragmente din agendele rămase inedite, plus o dizertaţie de masterat în antropologie culturală intitulată Mitul poetului beţiv. Continui să cred că Sorin Stoica a fost probabil cel mai talentat şi mai original dintre scriitorii noului val. (Marius Chivu)

● Jimmy’s Hall (Ken Loach, 2014), cu Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott – un film cu o idee bună, forţă şi atmosferă, dar inegal repartizate. (Iaromira Popovici)

● Amatorii de filme poliţiste au toate motivele să urmărească serialul Tatort, un clasic al genului în spaţiul cultural german, produs de televiziunea publică. Iar ca bonus, cunoscătorii limbii germane vor găsi în replicile personajelor incredibila diversitate a dialectelor locale: de la Hamburg la Hessen, de la Frankfurt la Köln etc. (Matei Martin)

● Articolul „Bucarest sans faux-semblants“, apărut în săptămînalul francez L’Observateur, din 5 martie: „Starea străzilor povesteşte cel mai bine bombardamentele războiului, megalomania lui Ceauşescu, cutremurul din 1977 şi modernizarea forţată din anii 2000. De fiecare dată, din dorinţa de a-şi da o nouă faţă, Bucureştiul îşi reface trotuarele. A construi ceva nou pe ceva vechi, a amesteca genurile şi stilurile adoptînd noile mode, cu graţia unui cameleon, iată Bucureştiul dintotdeauna gata să recucerească lumea.“ Citat de RFI. (Ruxandra Mihăilă)

● Vineri, 20 martie şi sîmbătă, 21 martie, ShortsUP prezintă „Erotic Shorts“ – două zile de ficţiuni, animaţii şi documentare premiate care propun definiţia sinceră şi esenţială a iubirii. Printre care Futon (regia Yoriko Mizushiri, 2014), o producţie japoneză care aduce senzualitatea la rang de artă şi Omul perfect (regia Jorgen Leth, 1967), scurtmetraj danez despre idealul corpului uman de-a lungul istoriei. (Adina Popescu) 

Mai multe