SoNoRo, UrbanEye, Acasă

25 octombrie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● În perioada 1-5 noiembrie 2017 va avea loc Festivalul de Film UrbanEye, la Cinema „Elvire Popesco“ și la Apollo 111. Peliculele selectate pun accentul pe subiecte relevante și de actualitate, care aduc în discuție calitatea vieții într-un oraș, importanța spațiilor publice centrate pe pietoni, dreptul la locuire, necesitatea reconsiderării patrimoniului recent și land art. Mai multe detalii şi programul complet pe urbaneye.ro. (Cristina Ştefan) 

● Sîmbătă, 28 octombrie, la ora 18, la Ateneu va fi un dialog cu public între criticul de teatru George Banu și actorul și directorul de teatru Ion Caramitru. Discuția face parte din ciclul conferințelor Ateneului Român, iar tema ei va fi legată de Scena lumii, titlul sub care, timp de cinci ani, George Banu a scris eseuri în Dilema veche. Textele sale au fost recent adunate într-un volum cu același titlu, editat de Polirom. Cunoscîndu-i pe protagoniști, n-am nici o îndoială că dialogul va fi plin de conținut, subtilități și nuanțe rare, așa cum nu prea se mai vede pe la noi. (Andrei Manolescu) 

● Cea mai veche casă din București, construită în jurul anilor 1790, se află pe Calea Șerban Vodă, nr. 33 și a fost de curînd redată circuitului patrimonial amintind de Bucureștiul de odinioară. „O capsulă din timp care trăiește în mijlocul Bucureștiului modern. A fost locuită de un tîrgoveț, un mic burghez de la începuturile epocii moderne a României. Are această particularitate a prispei cu arcade în acoladă sprijinită pe stîlpi de lemn cu capiteluri sculptate. Vorbim de influențe balcanice preluate și integrate în arta românească“ – Iozefina Postăvaru, cercetător științific la Institutul Național al Patrimoniului. Acces de vizitare gratuit. (Ruxandra Mihăilă) 

● O carte, o poveste, o aventură umană și jurnalistică: Acasă. Jurnalistul Radu Ciorniciuc este coordonatorul acestui proiect care a însemnat documentarea unui an din viața celor 16 membri ai familiei Enache, dintre care 11 copii. Din Delta Văcărești în lume, s-ar putea numi această călătorie. O puteți comanda online: http://shop.decatorevista.ro/product/acasa. (Ana Maria Sandu) 

● Festivalul SoNoRo oferă, în fiecare an, șansa unor revelații muzicale. E, cred, cel mai frumos festival de muzică de la noi. Anul acesta, sloganul e „Hide & Seek“. Deci: întîlnire cu muzica de cameră între 27 octombrie și 13 noiembrie la București, Timișoara, Cluj și Brașov. Programul complet poate fi găsit la www.sonoro.ro. (Matei Martin)

Mai multe