SoNoRo, Nu mai sîntem nemuritori, Noaptea Albă a Filmului Românesc

18 septembrie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Vineri, 20 septembrie, la București și Cluj are loc Noaptea Albă a Filmului Românesc. Căutați Monștri. (r. Marius Olteanu), Arest (r. Andrei Cohn), La Gomera (r. Corneliu Porumboiu), Alice T (r. Radu Muntean), Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară, Dana Bunescu), Nu e nimeni acasă (r. Andrei Udișteanu) sau selecția de scurtmetraje românești. Programul complet pe https://www.facebook.com/NoapteaAlba. (Cristina Ștefan) 

● Nu mai sîntem nemuritori, cartea scrisă de Andrei Crăciun și apărută anul acesta la Editura Herg Benet, o semi-nostalgică incursiune în iluzia eternității pe care o contura comunismul, o disecție amănunțită a comportamentelor specifice și a tuturor caracteristicilor care ne-au rămas și după 1989, de la dinamici precare ale relațiilor (de familie sau la locul de muncă) pînă la straiele de adaptare, aproape cameleonice, ale preoțimii la noile lumi și la cerințele și suferințele din ele. (Anca Zaharia) 

● Recentul număr 2 (mai-august 2019; apare de trei ori pe an) tinde să impună Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură printre publicațiile de ținută, conținut și grafică, în spațiul european. Director de proiect și redactor-șef: Aliona Grati. Colegiul de redacție: Ivan Pilchin, Natalia Procop, Ludmila Șimanschi. „Revista noastră vizează fenomenul cultural contemporan ca produs al gîndirii şi creativităţii şi se manifestă în planul ştiinţelor socio-umane şi în cel al artei. Prin urmare, ne vedem încadraţi în paradigma dialogului interdisciplinar, a relaţiilor între abordările diferitelor discipline.“ Pentru a vă convinge, merită o grăbită răsfoire: http://dialogica.asm.md/. Iar pentru nostalgici, România văzută de E.O. Hoppé în 1923 merită un plus de atenție. Prezentarea lui Adrian Silvan-Ionescu aduce beneficii suplimentare. (Ruxandra Mihăilă) 

● În week-end-ul următor, între 28-29 septembrie, Block Party pe strada I.L. Caragiale din București, cu lecturi de poezie și dezbateri culturale (Nora Iuga, Claudiu Komartin, Bogdan Ghiu, Robert Gabriel Elekes), spectacole de dans și muzică contemporană, plus proiecții de film despre oraș și spațiul public. Programul complet pe www.facebook.com/district40bucuresti. (Cristina Ștefan) 

● În plin Festival „George Enes­cu“, se anunță programul următorului festival de muzică de cameră SoNoRo, care va începe pe 1 noiembrie. Deci bucureștenii nu vor rămîne fără muzică bună, dar SoNoRo, care ajunge la ediția cu numărul 14, se va desfășura anul acesta și la Cluj, și Sibiu. Vor veni din nou o serie de interpreți renumiți, mai exact 30, unii dintre ei bine cunoscuți de la alte ediții ale festivalului. Anul acesta, SoNoRo aduce un omagiu dadaismului și lui Tristan Tzara. Pe lîngă săli deja tradiționale pentru festivalul SoNoRo, precum Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, Sala de Marmură a Cercului Militar Național sau Ateneul Român, anul acesta se vor adăuga și alte locuri frumoase de concert cum ar fi Muzeul de Artă Recentă și Templul Coral din București, Bibilioteca ASTRA, sediul Forumului German și Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, Casa Boema, Casa Libertății Religioase și Casa memorială Sigismund Toduță din Cluj. (Andrei Manolescu)

Mai multe