Sonoro Conac, Ascensiunea banilor, The Sunset Limited

14 septembrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Ascensiunea banilor. O istorie financiară a lumii, de Niall Ferguson (Editura Polirom, 2016). O istorie pasionantă a economiei, de la troc la criza subprime. Și o explicație plauzibilă a motivului pentru care (nu) aveți bani. (Matei Martin)

● Nu este o recomandare, însă aș vrea să semnalez întîlnirile, între 14 și 16 septembrie, între editorii de carte români și o delegație alcătuită din editori germani, austrieci și elvețieni, alături de directorul Tîrgului de Carte de la Leipzig, în vederea stimulării numărului de traduceri din limba română în limba germană. Delegația editorilor de limbă germană sosește în România la invitația Ministerului Culturii, venirea lor fiind prilejuită de participarea României ca țară invitată de onoare, în anul 2018, la cel mai important tîrg dedicat promovării autorilor din zona Europei Centrale și de Sud-Est, Leipziger Buchmesse. E bine de știut. Tîrgul de la Leipzig îl recomand oricum. (Adina Popescu)

● Monumentala şi eleganta ediţie cartonată a Caietelor lui Cioran (traducere de Emanoil Marcu şi Vlad Russo, Editura Humanitas), care adună toate cele trei caiete de însemnări ale filozofului, acoperind perioada anilor 1957-1972, într-un singur volum însumînd 950 de pagini. „Epicur a scris peste trei sute de volume! Din fericire s-au pierdut! Cel mai mare înţelept – un poligraf! Ce dezamăgire“, notează Cioran într-o dimineaţă de decembrie în­tr-unul din caietele sale, care, din fericire, iată, nu s-a pierdut. (Marius Chivu)

● În perioada 14-18 septembrie 2016, se va desfășura în București „Película – Latin American Film & Experience“. Filme chiliene și multă pasiune. Puteți vedea scurtmetrajul de animație premieat cu un Oscar, Historia de un oso (2014) în regia lui Gabriel Osorio Vargas, Talion (regia Martín Tuta), La memoria del agua (regia Matías Bize). (Ana Maria Sandu)

● O staţie de metrou şi o lungă discuţie despre religie, viaţă, depresie, moarte şi salvare, între un sinucigaş şi salvatorul său, un ateu şi un credincios. The Sunset Limited, la Unteatru, cu Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki, ambii într-o formă de zile mari. (Cristina Ştefan)

● Cea de-a IV-a ediție a SoNoRo Co­nac se va încheia duminică, 18 sep­tembrie, cu două concerte dedicate strîngerii de fonduri pentru achiziționarea sculpturii Cu­min­țenia pămîntului de Constantin Brâncuși. Concertele vor avea loc în Sufrageria Regală de la Muzeului Național de Artă al României, la ora 11,30 și respectiv 19. Programul include lucrări de Mozart, Edward Elgar, Vittorio Monti și Bohuslav Martinu, interpretate de Angelica Postu (pian), Alexander Sitkovetsky (vioară) și Răzvan Popovici (violă). „Dorim să atragem astfel atenția asupra importanței achiziționării acestei capodopere prin subscripție publică și să oferim cadrul cel mai adecvat,  «casa sa» pînă nu demult, celor care pot să devină contributori importanți pentru această cauză de importanță națională“ – Călin Stegerean, directorul general al MNAR. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe