Snooker, Rugul, Republica.ro

2 decembrie 2015   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Într-o seară am avut o surpriză neplăcută. Am descoperit că bistroul Escargot de pe strada Toamnei nu mai există. Şi se pare că de vreun an. În locul lui e ceva banal de genul Pub, Grill, Rock. Nu ştiu ce s-a întîmplat cu minunatul local în care v-aş fi recomandat să mîncaţi nişte melci, specialitatea casei. În urma dezamăgirii, eu m-am consolat cu nişte sushi la Sushi Ko din Centrul Vechi. Nu mă pricep la bucătăria japoneză, dar pot spune că, în ciuda preţului piperat şi a porţiilor mici, ce-am mîncat acolo era bun. (Andrei Manolescu)

● Săptămîna aceasta, pe Eurosport, din nou, snooker: campionatul britanic la York, în Regatul Unit. Duminică, 6 decembrie, are loc finala, transmisă live, de la ora 15. (Stela Giurgeanu)

● A doua ediție a Bucharest-Oxford Workshop in Applied Ethics, 3‑4 decembrie 2015, la Facultatea de Filozofie, Universitatea Bu­cu­rești (Splaiul Independenței, 204, am­fiteatrul „Mircea Florian“). Tema workshop-ului: „Are nevoie etica aplicată de o filozofie morală mai bună?“. Răspund unii dintre cei mai apreciați cercetători din sfera eticii aplicate și a filozofiei practice din Anglia și România. Mai multe informații, aici: http://www.ccea.ro/bucharest-oxford-workshop-in-applied-ethics. (Luiza Vasiliu)

● Un eseu foarte interesant al lui Robert Menasse (important autor și eseist, pentru cine n-a auzit de el): „A brief history of the European future“. A apărut inițial în The European și a fost preluat pe www.eurozine.com.  Autorul crede că statele-națiune se apropie de sfîrșit și că Uniunea Europeană ar trebui să‑și asume asta, să depășească faza naționalismului și să-și amintească de ideile inițiale ale proiectului european. Dacă nu, se va termina prost. De citit. (Mircea Vasilescu)

● György Dragomán, Rugul (Editura Polirom, 2015). O carte cum nu s-a mai scris despre momentul acela cînd, imediat după decembrie 1989, am început să căscăm ochii şi urechile. O poveste care ne priveşte pe toţi. (Matei Martin)

● Unul dintre răspunsurile la întrebarea: „Moare jurnalismul?“ s‑ar putea să fie: nu, se transformă. Vedeți ce se scrie pe aceste noi platforme online. După PressOne și www.euractiv.ro, un alt site s-a lansat pe piață: republica.ro. (Ana Maria Sandu)

● Diva Universal și Magic FM – în fiecare an, postul de televiziune (neoficial) și radioul (oficial) al lui Moș Crăciun (deși se repetă aceleași filme și cîntece, asta e…). (Iaromira Popovici)

Mai multe