Singură pe Drumul Mătăsii, Muzeul Țăranului Român, The Revenant

3 februarie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Singură pe Drumul Mătăsii, cartea jurnalistei Sabina Fati (Editura Humanitas), care chiar a fost singură pe Drumul Mătăsii, e mai mult decît un simplu jurnal al unei călătorii lungi şi aventuroase de 80 de zile. Pe lîngă experienţele proprii, Sabina Fati descrie istoria şi frămîntările politice ale întregii zone prin care a trecut. Cartea îşi învăluie cititorul cu informaţii interesante şi poveşti de departe şi de demult. (Andrei Manolescu)

● Dacă sîmbătă sau duminică aveți chef de o plimbare mai lungă, puteți merge să vizitați un sector din salba de lacuri de pe rîul Colentina, mai exact lacurile Plumbuita și Fundeni. Este vorba de un tur pie­tonal gratuit de zece kilometri, cu plecare de la stația de metrou Pipera (de la ora 11,30) și cu un punct de sosire la Piața Delfinului (pe la ora 17). Veți avea parte și de un ghid avizat. Inițiativa de a porni în „călătorie“ prin București, prin locuri puțin cunoscute, de redescoperire a orașului, în zonele lui cele mai puțin turistice, mi se pare minunată. În plus, mai este și încurajarea mersului pe jos. (Adina Popescu)

● The Revenant (Alejandro González Iñárritu, 2015), cu Leonardo DiCaprio, Tom Hardy – spectaculos, dar, excesiv și neconvingător, în ce mă privește. Cu excepția peisajelor, scenelor de trecere dintre momentele acțiunii, inedite și  copleșitoare. Dar și pentru performanța actoricească a lui DiCaprio, precum și a lui Tom Hardy, personajul negativ. (Iaromira Popovici)

● „Ora de povești“ – un program al Bibliotecii Metropolitane care îi pune pe copiii mici față în față cu literatura. În fiecare prima sîmbătă a lunii, în 16 biblioteci din București, 16 creatori le citesc sau le spun povești copiilor. Mai multe informații despre program găsiți la bibmet.ro. (Matei Martin)

● Dacă aș fi la New York, mi-ar plăcea să văd colecția „triple-star“ de la NY Public Library. E vorba despre ilustrații erotice, reviste Playboy, o serie de gravuri porno de la sfîrșitul secolului al XVI-lea, fly­ere pentru saloane de masaj, publicitate pentru telefoane erotice. Altfel spus, un întreg arsenal erotic de care s-a preocupat și pe care l-a strîns a doua cea mai mare bibliotecă (din punct de vedere al mărimii și importanței) din SUA. În anii ’70, cînd America trăia în plin boom sexual, pentru a documenta istoria epocii, biblioteca și-a trimis angajații prin sex-shop-uri. Ca să vedeți despre ce e vorba: http://www.lesinrocks.com/2016/01/30/livres/quy-a-t-il-dans-la-collection-douvrages-hot-de-la-new-york-public-library-11801012. (Ana Maria Sandu)

● Se împlinesc 26 de ani de cînd, sub conducerea pictorului Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român a redevenit instituția de cultură autentică ce ne răsfață cu bogatele colecții patrimoniale, cu o susținută și diversă activitate de educare, prin programe variate atît pentru publicul adult, dar și pentru copii, de apropriere a faptului de cultură, de a separa, precum grîul de neghină, frumosul autentic de kitsch și impostură. La aniversară… Muzeul de la Șosea, care va intra în renovare, își deschide larg porțile și ne invită să-i trecem pragul. Pe 5, 6 și 7 februarie, intrarea este liberă. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe