Simona Halep, Femei pe Mătăsari, "De vînzare"

● Pe data de 14 iunie, la ora 19, în seria Conferinţelor Ateneului Român se va desfăşura o discuţie între sociologul german Wolf Lepenies şi filozoful Andrei Pleşu. Tema dezbaterii se intitulează „Fatalitatea politicii, seducţia culturii“ iar evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Noua Europă“ din Bucureşti. De presupus că discuţia va fi pe cît de serioasă, pe atît de savuroasă. (Andrei Manolescu)

● Intraţi pe www.maxblecher.ro/ciupureanu_venea.php şi ascultaţi, în lectura autorului Ionel Ciupureanu, cîteva poeme din volumul său Venea cel care murisem. Apoi cumpăraţi şi cartea, dacă vă place. Vorba poetului: „Unora le place poezia, altora sarmalele.“ (Luiza Vasiliu)

● Pînă pe 6 iunie, în Capitală, are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului de Vară „Teatru, Stradă şi Copil“ – un maraton de spectacole desfăşurate la Teatru Itinerant „Ţăndărică“ (Parcul „Alexandru Ioan Cuza“), Sala Lahovari, Sala Studio şi la Teatrul de Vară „Ţăndărică“, etaj 5. (Stela Giurgeanu)

● Pe Teatrul Odeon din Bucureşti a apărut un banner pe care scrie, cu litere de-o şchioapă: „De vînzare/For sale“. Am crezut că a dat norocul peste mine – de cînd îmi doream să cumpăr un teatru. N-a fost să fie. De fapt, banner-ul anunţă premiera spectacolului cu titlul De vînzare, de Gianina Cărbunariu. E unul dintre cele mai bune spectacole ale ei. Şi unul dintre cele mai substanţiale răspunsuri la o groază de dileme care ne frămîntă: afaceri imobiliare, terenuri agricole, gaze de şist, drept de proprietate şi de folosire etc. (Matei Martin)

● Mersul cu autobuzele 331 ori 131 de la Arcul de Triumf spre Romană, puţin după orele de vîrf. Autobuzul merge încet, legănat şi, dacă prinzi un loc, poţi urmări pe geam, agale, vitrinele şi oamenii uneia dintre cele mai dacă nu frumoase, măcar civilizate zone ale oraşului: Prăjituri de casă, magazinul Simona’s, Cafe Pascucci... (Iaromira Popovici)

● Între 5 şi 7 iunie, în cadrul Festivalului Urban „Femei pe Mătăsari“, doamnele şi domnişoarele (şi nu numai ele) pot vedea o expoziţie de reclame cu produse cosmetice, utilităţi, dar şi anunţuri matrimoniale, culese din ziare şi reviste din perioada 1870-1945. Un prilej de a analiza şi de a compara consumerismul de la începuturile sale cu cel de astăzi. (Adina Popescu)

● Parcă în nici un an trandafirii n-au fost mai spectaculoşi. Nu pierdeţi această desfăşurare de forţe colorate. O plimbare prin Bucureşti o să vă convingă că am avut dreptate. S-au dezlănţuit şi nimic nu pare să-i mai oprească. (Ana Maria Sandu)

● „Am îmbinat pentru prima oară în concertele SoNoRo Conac muzica, pictura şi arhitectura, şi cred că am reuşit să creăm un mic «Gesamtkunstwerk». A fost o satisfacţie enormă să punem la cale o serată muzicală de excepţie, într-un cadru arhitectonic ireproşabil şi în faţa unui public atît de entuziast, încîntat de a fi de faţă la renaşterea unei veritabile tradiţii“ – afirma Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, în deschiderea celei de-a doua ediţii a seriei de concerte SoNoRo Conac care a avut loc la Conacul Manasia. Concertele de muzică de cameră vor continua pînă în septembrie 2014, pe un itinerar inedit, unde muzica va înnobila, din nou, tradiţia locului: Castelul Huniazilor, Conacul Hodoni, Biserica Neagră, Palatul Cuza ş.a. Programul şi alte detalii despre proiect aici: conac.sonoro.ro. Fiţi cu ochii pe ei, cu urechea pîlnie şi cu sufletu-n rai... (Ruxandra Mihăilă)

● De la Editura Seneca Lucius Annaeus, celor pe care îi interesează textele vechi şi fine, trei cărţi elegante cu eseurile lui Seneca: Linişte vă rog (Despre liniştea spiritului. Despre tihnă); M-ai întrebat de ce (Despre providenţă. Despre fermitatea înţeleptului) şi Alt timp nu am (Despre scurtimea vieţii. Despre viaţa fericită), toate disponibile şi în varianta audio-book, în lectura lui Victor Rebengiuc. (Marius Chivu)

● La ora la care scriu, nu ştiu dacă Simona Halep va trece de sferturile de finală de la Roland Garros; sper că aşa va fi, caz în care, chiar dacă nu vă pasionează tenisul, cred că meciurile ei nu trebuie ratate. Numai şi pentru că aşa ceva se întîmplă o dată la cel puţin 17 ani. Ultima oară cînd o româncă ajungea în semifinalele unui turneu de Mare Şlem era în 1997, la US Open – Irina Spîrlea. Cu alţi 19 ani în urmă, în 1978, Virginia Ruzici cîştiga turneul de la Roland Garros. Şi cam atît, cel puţin la femei. (Andrei Manolescu)

Mai multe