Simfonii de vară, Zeruya Shalev, Olguța și un bunic de milioane

● În Parcul Colțea, din București, începînd cu 28 mai și pînă pe 25 septembrie, are loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului „Simfonii de vară“. Pentru toți iubitorii de muzică clasică, festivalul propune 38 de concerte și proiecte muzicale prezentate în premieră în acest spațiu, concerte la care accesul publicului este liber. (Stela Giurgeanu)

● Nu ratați joi, 2 iunie, de la ora 18, la Bookfest, întîlnirea cu Zeruya Shalev (în Agora). Cel mai recent roman al ei, Durere, a apărut la Editura Polirom. (Matei Martin)

● Peștera Muierilor din Baia de Fier, județul Gorj: impresionantă în sine, dar și prin formațiunile din interior, fie ele dom, orgă sau Moș Crăciun, prin scheletul de urs, liliecii care dorm, dar și zboară pe acolo, și „mersul piticului“ pe care trebuie să-l practici pe alocuri, ca să nu dai cu capul de tavan și ca să ieși în viață din ea. (Iaromira Popovici)

● Noi scriitori români contemporani pentru copii sînt lansați sîmbătă, la Bookfest, de către Editura Arthur. Alex Moldovan a scris Olguța și un bunic de milioane, o carte de aventuri, cu iz detectivistic, în care personajul principal, Olguța, este o puștoaică sofisticată și perfect adaptată vremurilor noastre. Ana Rotea le propune copiilor Dosarul Popcorn, un roman polițist foarte amuzant. Se va lansa și antologia Uite cine vorbește, care continuă seria ce debutase cu Care-i faza cu cititul?. Pentru că avem nevoie de autori români pentru copii. (Adina Popescu)    

● Știți senzația? Ai o carte, crezi că e în bibliotecă, te gîndești la ea, o cauți și descoperi că ai dat-o și ai rămas fără ea. După un timp, intri într-o librărie și o regăsești. Așa mi s-a întîmplat de curînd cu Vorbește, memorie a lui Vladimit Nabokov. Am început s-o recitesc și mi-am dat seama că păstrasem mai mult senzații decît imagini. Ceea ce chiar era păcat. (Ana Maria Sandu)

● Băncile... da, în sensul cel mai prozaic al cuvîntului, ca loc de tihnă pentru trup și minte, din drumul lung și obligatoriu spre reculegere, către Capela Sixtină, montate de-a lungul stampelor lui Rafael. Din material plastic dur, incolor, cu o secțiune de aproximativ 1-2 cm, la o distanță cam de un lat de palmă de peretele pe care curge tapiseria, fără urme de „prinderi“ și fără „picioare“, aceste splendide module de design modern sînt o dovadă de cel mai rafinat gust de ce înseamnă tradiție într-o meserie, pe alocuri, adică în locuri de noi bine știute, atît de ostracizată și chiar anulată din nomenclator – muzeografia. După o săptămînă de Roma, asta mi a rămas întipărit în suflet – deopotrivă încîntare și revoltă. (Ruxandra Mihăilă)

● Istoria lumii (traducere de Dan Lazăr şi Cora Radulian, Editura Nemira) structurată într-un op de peste 650 de pagini, în format mare, de către Andrew Marr, analist politic şi editor trecut pe la The Independent şi, în cele din urmă, stabilit la BBC, unde a realizat o serie de emisiuni politice la TV, dar şi pentru radio, dedicate istoriei Marii Britanii, dar şi restului lumii. Nu e o lucrare propriu-zisă de istorie, înţesată cu date şi documente, ci o vastă naraţiune a istoriei omenirii, în care informaţia este integrată foarte prietenos. (Marius Chivu)

Mai multe