Sibiu Jazz Festival, Noapte Muzeelor, Festivalul de Film de la Petrila

● Proiectul Noaptea Muzeelor va include, pentru prima dată, anul acesta, și „Noaptea sinagogilor deschise“. Sîmbătă, 20 mai 2017, între orele 22 și 24, patru sinagogi bucureștene – Templul „Unirea Sfîntă“ (intrarea Mămulari nr. 3), Sinagoga Mare (str. Vasile Adamache nr. 11), Templul Coral (str. Sfînta Vineri nr. 9-11) și Sinagoga ­„Yeshua Tova“ (str. Tache Ionescu nr. 9) – își vor deschide porțile pentru publicul larg. Programul include expoziții tematice, muzică klezmer live, piese de teatru, un stand de carte și alte atracții. Proiectul este inițiat de Centrul Comunitar Evreiesc (JCC) București și realizat împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România și Comunitatea Evreilor București. (Matei Pleșu)

● Mă bucur mult că a fost, în sfîrșit, tradusă Joan Didion cu Anul gîndirii magice, Editura Pandora M. Căutați-o! Am citit, de curînd, Durerea e o făptură înaripată a lui Max Porter, apărută la aceeași editură, în traducerea Mihaelei Buruiană. E o ciudățenie de carte, jumătate poem, jumătate fantasy livresc. Poate o să vă placă. (Ana Maria Sandu)

● Sîmbătă are loc Noaptea Muzeelor. La ediția din acest an participă 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe. Programul complet al evenimentelor poate fi găsit la noapteamuzeelor.ro. Și, nu uitați, anul acesta e o ediție specială, adică de protest: muzeologii vor să atragă atenția asupra situației de precaritate în care își desfășoară activitatea aceste instituții esențiale ale comunității. (Matei Martin) 

● Pînă pe 22 mai, la Rezidența Scena9, Salonul European de Bandă Desenată, un proiect EUNIC România, la a V-a ediție, avînd ca temă principală „Respect“ – banda desenată cu subiect social. Salonul reunește artiști din 15 țări, iar subiectele sînt incitante, mai ales sub formă de bandă desenată – mi­gra­ție, refugiați, minorități, drepturile omului, abuzuri. Pe lîngă proiectele expuse, în cadrul salonului au loc dezbateri, prezentări și ateliere. (Adina Popescu).

● Tocmai a apărut al doilea volum al ghidului The Wine Book of Romania – primul ghid bilingv al celor mai bune vinuri din România și din Republica Moldova. Autoarea ghidului, Marinela V. Ardelean, a reunit și a prezidat un juriu internațional format din nouă experți – somelieri, critici specializați, promotori ai vinului – care au degustat peste două mii de vinuri din România și Moldova. Rezultatul este acest impresio­nant ghid, care are un important rol informativ și educațional pentru consumatori, fiind, totodată, nu mă îndoiesc, extrem de util însăși industriei vinului. Pentru cei care au consultat primul volum, dar și pentru cei care se apropie acum de această lucrare, anunț noutatea celui de al doilea volum: pe lîngă zecile de vinuri, într-un capitol separat sînt prezentate distilatele din vin, numite „vinars“ în România şi „divin“ în Republica Moldova. The Wine Book of Romania, vol. II, se lansează la București, pe 20 mai, în cadrul RO-Wine | The Wine Festival of Romania. Vor urma lansări în țară: Sibiu, 23 mai, Cluj-Napoca, 25 și 26 mai, Tîrgu Mureș, 1 iunie. Așteptăm volumul III. (Sever Voinescu)

● A 47-a ediție a Sibiu Jazz Festival va reuni nu mai puțin de 120 de muzicieni din 17 țări. Păstrînd cadrul devenit de-acum tradițional, ediția din acest an lansează un proiect inedit – Romanian Jazz Meeting – ce-și propune valorificarea particularităților jazz-ului autohton. Printre numele de rezonanță prezente la Sibiu la această ediție, amintim: Irina Popa și cvintetul ei, Grzegorz Karnas și Karnas Formula, Mauro Sigura și Natalia M. King cu cvintetul ei. Așadar, între 18 și 21 mai, Sibiul își adjudecă titlul de capitala jazz-ului din România. (Ruxandra Mihăilă)

● Inspiratul și neobositul nostru colaborator, artistul Ion Barbu, a mai inventat ceva: un festival de film la Petrila. Pentru că, așa cum spune creatorul festivalului, „chiar dacă Mina Petrila a murit, asta nu înseamnă că trebuie să arborăm o mină tristă“. Această primă ediție a festivalului va avea loc în zilele de 3 și 4 iunie, la Centrul Pompadou. După cum se spune în invitație, avem de-a face cu o inițiativă „unică în lume“. Sînt sigur că e interesant să-ți faci drum pe acolo, pe la Petrila, în acele zile. (Andrei Manolescu) 

Mai multe