Sfîrşitul sfîrşitului lumii, Jonathan Bree, Lecţii americane

23 aprilie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Două cărţi de eseistică de la doi clasici, unul în viaţă, celălalt legendă: prozatorul american Jonathan Franzen, Sfîrşitul sfîrşitului lumii (traducere de Daniela Rogobete, Editura Polirom), şaisprezece eseuri despre lumea în care trăim, şi Italo Calvino, Lecţii americane (traducere de Oana Boşca-Mălin, Editura Humanitas), şase dialoguri cu clasicii, de asemenea pe teme de actualitate. (Marius Chivu)

● Sînt multe expoziții de văzut, în București, în cadrul „Sezonului cultural Franța-România“. Nu le ratați pe cele dedicate lui Eli Lotar şi lui Gherasim Luca de la Muzeul Literaturii Române. (Ana Maria Sandu)

● Pe 2 mai are loc concertul neozeelandezului Jonathan Bree în Clubul Control din Bucureşti. Jonathan Bree, „recunoscut“ şi pentru faptul că-şi îmbracă în textile inclusiv faţa, cîntă un art-pop pe cît de sofisticat orchestrat, pe atît de fredonabil, inspirat deopotrivă de Béla Bartók şi Serge Gainsbourg. (Marius Chivu)

● Ioana Rustoiu, Jan Nicolae – Prăznicarul Învierii, icoana-calendar a zugravilor de la Laz, Editura ALTIP, Alba Iulia, 2014, volum sub egida Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Reunind 88 de icoane prăznicar (pe sticlă, pe lemn și pe pînză), atribuite cîtorva dintre renumiții meșteri iconari ai Lazului – i-am aminti pe Simion Poienaru, Pavel Zamfir și Partenie Poienaru, sau Ilie I și Ilie II Poienaru –, acest album-catalog își propune o inventariere minuțioasă a icoanelor prăznicar, documentate pe principalele centre culturale, datorită valorii lor estetice, dar și rolului catehetic pe care l-au jucat de-a lungul timpului. Realizarea grafică redă valoarea intrinsecă fiecărei piese analizate. (Ruxandra Mihăilă)

● Duminică, 5 mai, ora 19, la Sala Radio are loc un spectacol deosebit, alături de Corul de Copii. La inițiativa dirijorului Răzvan Rădos, copiii vă vor purta de la Europa la Africa și de la Asia la America, prin melodii cîntate în limba originară, arătînd diversitatea culturilor lumii. (Andrei Manolescu)

Mai multe