Sentimentul unui sfîrșit, Australian Open, What happened, Miss Simone?

20 ianuarie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Nu cred că Australian Open mai are nevoie de vreo recomandare. Poate fi urmărit pe canalele Eurosport timp de două săptămîni. Şi de urmărit sînt în primul rînd cei doi mari campioni ai perioadei: Serena Williams şi Novak Djokovici. Nu ştiu dacă va reuşi cineva să-i bată. Sigur, mai sînt şi Federer sau Sharapova, căci Nadal şi Simona „noastră“ au fost deja eliminaţi. Pentru noi va fi un spectacol cu mai puţine emoţii naţionale. (Andrei Manolescu)

● În nici un alt anotimp n-am citit mai bine și mai cu spor. Totul în jur se potolește și, dacă mai și ninge afară, e chiar perfect. O sîmbătă dimineața care te găsește cu Sentimentul unui sfîrșit al lui Julian Barnes (Editura Nemira, 2013, traducere de Radu Paraschivescu) în brațe nu poate fi decît o zi extrem de plăcută. Căci: „Totuși, de ce-ar trebui să așteptăm din partea vîrstei să ne îmblînzească? Dacă nu e treaba vieții să răsplătească meritele, de ce ar trebui să fie treaba ei să ne furnizeze sentimente calde și confortabile spre sfîrșit?“ (Ana Maria Sandu)

● La final de ianuarie, încă un eveniment cultural de excepție cu care Orchestra Națională Radio își răsfață publicul bucureștean: mezzosoprana Ruxandra Donose în La Favorita de Donizetti, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi; operă în concert pe scena Sălii Radio, vineri, 29 ianuarie, ora 19. Sau, altfel spus, încă un nobil prilej pentru celebra artistă să‑și afirme crezul: „Opera are nevoie de sinceritate, de emoție, nu doar de performanțe tehnice, trebuie modernizată în sensul în care nu este suficient doar să stai drept pe scenă și să cînți.“ (Ruxandra Mihăilă)

● Alice Walker, Culoarea purpurie, traducere de Iulia Gorzo, Editura ART, 2015. O poveste teribilă, tăioasă, despre durere și singurătate. E genul de carte care te va convinge că, dincolo de toate imperfecțiunile, trăiești în cea mai bună lume posibilă. Pentru că infernul e în altă parte. (Matei Martin) 

● Numărul 22 al revistei DOR, dedicat în bună parte tragediei de la Club Colectiv, dar care conţine şi alte materiale foarte bune: „Ce urmează după ce nu mai eşti sportiv profesionist“, „Viaţa în adăpost pentru victimele traficului de persoane“ sau fotoreportajul călătoriei refugiaţilor din Grecia pînă în Germania, realizat de Andrei Pungovschi şi Mircea Reştea. (Marius Chivu)

● Documentarul înfiorător de trist (& proaspăt nominalizat la Oscar) What happened, Miss Simone?, despre mi-nu-na-ta Nina Simone. Îl găsiți, cît se poate de legal, pe Net­flix. Prima lună e gratis. ;) (Luiza Vasiliu)

● Vineri, 22 ianuarie, ora 17, la Universitatea Populară „Ioan I. Dalles“ are loc spectacolul-lectură De la Iaşi la New York şi înapoi la Bucureşti. Piesa prezintă fragmente din memoriile lui Avram Goldfaden – creatorul primului teatru profesionist de limbă idiş din lume – şi din cunoscuta sa piesă Vrăjitoarea. (Dana Călinescu)

Mai multe