Seinfeld, Columna, Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism?

17 februarie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Dacă tot se apropie Dragobetele cu zilele lor de orbire sentimentală, iată cîteva cărţi-eseu numai potrivite pentru a ilumina ocazia: Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism? de Richard David Precht (Editura Litera); De ce el? De ce ea? Cum să găseşti dragostea adevărată înţelegîndu-ţi tipul de personalitate de Helen Fischer (Editura Humanitas) şi, eventual, Sex fără vinovăţie în secolul XXI de Albert Ellis (Editura TREI). (Marius Chivu)

● Muzeul Național al Literaturii din Iași a lansat concursul de creație literară „Ion Creangă“. Termenul-limită pentru trimiterea lucrărilor este 31 martie 2016. La concurs pot participa scriitori români de pretutindeni, care nu sînt membri ai Uniunii Scriitorilor. Detalii despre concurs găsiți pe site-ul muzeului, http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro (Matei Martin)

● Vinil, noul serial original HBO, lansat pe 15 februarie, e pentru toți cei care și-au dorit vreodată să intre în backstage-ul muzical newyorkez al nebunilor ani ’70. Producători, artiști, droguri, rock’n’roll, punk, disco. O lume care trăiește cu o frenezie periculoasă. Mick Jagger şi Martin Scorsese se numără printre producătorii serialului. De văzut, dar și de ascultat. (Ana Maria Sandu)

● La Muzeul Național de Artă al României, pînă la sfîrșitul lui martie, „Colecția de Artă Veche Românească 150 +“ expune piese de excepție din dialogul purtat în urmă cu un secol și jumătate între Alexandru Odobescu și Henri Trenk, cu scopul asumat de a descoperi și a face cunoscute valori autentice din ceea ce va deveni cel mai bogat fond de artefacte bizantine și postbizantine din sud-estul Europei de la acea vreme. De un real interes documentar, dar și estetic, desenele prietenului elvețian al lui Odobescu alcătuiesc un adevărat jurnal în imagini al călătoriilor întreprinse de cei doi întru cunoașterea și „recunoașterea“ patrimoniului țării noastre. Dintre exponatele care rețin în plus atenția: Bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, Brîiele de mătase ale lui Barbu Craioveanu, broderii brâncovenești, Epitaf rusesc din vremea țarului Boris Godunov, Epitrahil cussut de la 1521 la Bistrița. Curatori: Emanuela Cernea și Lucreția Pătrășcanu. (Ruxandra Mihăilă)

● La aproape douăzeci de ani după ce a fost difuzat pentru prima oară în România, serialul Seinfeld mi se pare la fel de savuros. Poate fi urmărit în reluare pe Acasă Gold, un canal pe care pînă astăzi îl ignoram complet. Bineînțeles, probabil că un rol esențial îl joacă faptul că, de cînd a fost difuzat prima oară și pînă astăzi, am uitat toate poantele. (Andrei Manolescu)

● Dacă vă este dor de singurul actor exclusiv de film din România, vineri, 26 februarie, de la ora 18, la Cinema Scala – „Portret Ilarion Ciobanu“. Evenimentul cuprinde proiecţia filmului Columna, o coproducție franco-italo-română în regia lui Mircea Drăgan. De asemenea, de la ora 20,30 îl vom putea cunoaște pe marele actor din povestirile și amintirile colegilor săi, ale unor critici de film și regizori printre care Sebastian Papaiani, Marcel Iureş, Ion Dichiseanu, Cristian Șofron, Gheorghe Visu, Călin Căliman. Detalii găsiţi pe http://www.startickets.ro/event.php?id=7040. (Dana Călinescu)

● How to be single (Cum să fii singur și fericit, 2016, Cristian Ditter, cu Dakota Johnson, Rebel Wilson, Leslie Mann) – o comedie romantică ușor diferită, în care singurul happy-end posibil nu mai e neapărat cel în cuplu. (Iaromira Popovici)

Mai multe