Secretul nasturelui de sidef, „Humans of New York“, Românii în goana după happy-end

9 septembrie 2015   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Două filme la cinema: Irrational Man (În lipsa raţiunii), cel mai nou Woody Allen, şi El botón de nácar (Secretul nasturelui de sidef), documentarul regizorului chilian Patricio Guzmán (Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu). Ambele or să vă pună pe gînduri, în feluri cum nu se poate mai diferite. (Luiza Vasiliu)

● Între 10 şi 20 septembrie, ca în fiecare an în preajma Zilei Crucii, va avea loc cea de-a şasea ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului. Trei expoziţii noi, Tîrgul iconarilor şi al meşterilor cruceri – prăznicare, sfinţi protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite şi zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruciţe, cruci de mînă, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri –, ateliere pentru copii, iar la cinema, o retrospectivă Dan Piţa, cu filme ca Tănase Scatiu, Concurs, Faleze de nisip sau Pas în doi. (Adina Popescu)  

● Am început să citesc biografia lui Jack Nicholson, de John Parker, tradusă la editura Publica în 2011. Se vede că e scrisă în urma unei cercetări serioase, dar nu ştiu încă dacă s-o recomand din toată inima. După vreo 50 de pagini am început să mă întreb dacă la aşa un actor spectaculos nu se cuvenea şi o descriere ceva mai explozivă. Mai citim şi mai vedem. (Andrei Manolescu)

● Bogumil Luft, Românii în goana după happy-end (Editura Polirom, 2015). O cronică a timpului prezent scrisă cu simţul istoriei de un observator angajat, o istorie sinceră, dar optimistă a României şi a Republicii Moldova. (Matei Martin)  

● După ce a fotografiat 10.000 de newyorkezi pentru a le spune apoi poveştile pe blog-ul „Humans of New York“, Brandon Stanton a devenit un adevărat star pe web, care are milioane de fani. Dacă vreţi să aflaţi povestea lui şi a oamenilor pe care i-a fotografiat şi ale căror destine le-a schimbat, citiţi textul din Le Nouvel Observateur: http://obsession.nouvelobs.com/pop-life/20150825.OBS4688/brandon-stanton-le-photographe-derriere-humans-of-new-york.html. Şi neapărat intraţi pe blog-ul lui Stanton: http://www.humansofnewyork.com. E o lume întreagă acolo. (Ana Maria Sandu)  

● „O Evanghelie îmbrăcată cu argint poleit, oferită în dar de Constantin Brâncoveanu pe cînd era vel-spătar, dania fiind scrisă cu mîna sa; două poale de icoane şi o dveră de serasir şi mai multe sîngulii de pînze de in subţire, cusute cu mare fineţe, pentru Maica Domnului“ sînt doar cîteva din obiectele de valoare pe care Alexandru Odobescu le identifica, în 1860, în mănăstirea Surpatele din judeţul Vîlcea, aflată în satul cu acelaşi nume. Dacă adăugăm şi catapeteasma frumos sculptată, uşile în stil brâncovenesc, precum şi un tablou mai rar întîlnit în iconografia bisericească, privind „împărţirea hainelor lui Iisus“, avem un inventar minimal pentru care o vizită în regiune ar trebui să includă, cu prioritate, acest monument istoric. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe