Schumann – 200 la Radio România Muzical

Pe 8 iunie 2010 se împlinesc 200 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii: romanticul german Robert Schumann. Compozitor, dar şi muzicolog, Robert Schumann a lăsat o operă importantă – lucrări pentru pian, lieduri, simfonii, concerte, genuri pe care le-a redefinit prin geniul său plin de creativitate. Este binecunoscută povestea sa de dragoste cu o pianistă celebră a secolului al XIX-lea, Clara Wieck-Schumann, parcursul acestei iubiri punînd o amprentă inconfundabilă asupra creaţiei compozitorului. Robert Schumann s-a stins prematur din viaţă pe 29 iulie 1856.

Radio România Muzical îi dedică lui Robert Schumann o emisiune-eveniment chiar în ziua cînd se împlinesc 200 de ani de la naşterea sa: marţi, 8 iunie, între orele 15-21. Emisiunea va fi difuzată în reluare sîmbătă, 12 iunie, între orele 16-22.

De asemenea, în 8 iunie, de la ora 21, Radio România Muzical transmite în direct un concert din cadrul Festivalului Schumann de la Düsseldorf: Orchestra Simfonică din Düsseldorf, dirijată de Christoph Eschenbach, va interpreta un program integral Schumann, cuprinzînd uvertura Mireasa din Messina, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră (solist Saleem Abboud Ashkar în vîrstă de 34 ani, lansat de Daniel Barenboim) şi Simfonia a II-a.

Alături de cele mai importante lucrări muzicale ale lui Robert Schumann (Simfoniile I şi a III-a, Suita Carnavalul op. 9 pentru pian, opera Genoveva, lieduri, concertele pentru pian şi orchestră, respectiv, violoncel şi orchestră), realizatorii Monica Isăcescu şi Ştefan Costache au inclus în această emisiune şi mărturii ale unor personalităţi legate de figura lui Robert Schumann. Dirijorul Geoffrey Moull va vorbi despre experienţa sa legată de montarea în scenă a operei Genoveva în 1995, an cînd lucrarea a revenit în repertoriul teatrelor de operă, după ce nu mai fusese cîntată din 1850. A oferit un interviu şi Thomas Synofzik, directorul Casei memoriale „Schumann“ din Zwickau, localitatea în care s-a născut compozitorul. Se va face referire şi la Concursul Internaţional „Robert Schumann“ de la Zwickau, unde de-a lungul timpului au cîştigat premii şi interpreţi români, care de asemenea vor dezvălui din experienţa lor legată de muzica lui Schumann: baritonii Ionel Pantea şi Dan Iordăchescu, pianistele Dana Borşan şi Dana Ciocîrlie.

Dinu Lipatti, Dan Grigore, Horia Andreescu, Cristian Mandeal – nume româneşti care au lăsat interpretări de referinţă ale muzicii lui Schumann – vor putea fi ascultaţi în emisiunea Schumann-200. Şi, nu în ultimul rînd, gîndurile lui Schumann însuşi vor fi prezente în această emisiune, cu extrase din volumul de critică Din cronicile Davidienilor, recitate de actori cunoscuţi.

Emisiunea Schumann-200 va putea fi ascultată şi în arhiva online de pe site-ul Radio România Muzical. (M. V.)

Mai multe