Scena9 în print, Oscar Weekend, Serata cu scrisori, Linia frumuseții

16 ianuarie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● A realizat roluri memorabile în peste 50 de titluri – filme și piese de teatru. Cu Ion din filmul lui Rebreanu, subintitulat Blestemul pămîntului, blestemul iubirii, își adjudecă notorietatea. Creațiile de pe scena Teatrului Național sînt memorabile: Eduard al III-lea, Livada de vișini, Dineu cu proști. Acum, după șase ani, Șerban Ionescu este readus în atenția publicului care l-a omagiat și iubit, prin expoziția deschisă la Teatrul Național din București, unde artistul plastic Valeriu Mladen îi consacră o galerie de portrete, în tehnici și valori expresive deosebit de sugestive. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu: „In memoriam Șerban Ionescu“, organizator Asociația Culturală ConCerto în parteneriat cu Teatrul Național „I.L. Caragiale“, la inițiativa și cu aportul actriței Magda Catone. (Ruxandra Mihăilă)

● Între 17-20 ianuarie, în cadrul Oscar Weekend, la cinematograful „Elvire Popesco“ puteți vedea o parte dintre filmele aflate pe lista scurtă în cursa pentru premiile americane. Printre ele, Roma (r. Alfonso Cuarón), Sunset (r. László Nemes), Girl (r. Lukas Dhont) sau Shoplifters (r. Hirokazu Kore-eda). (Cristina Ștefan)

● Între august 1916 şi noiembrie 1918, cît a luptat pe frontul Primului Război Mondial, România a pierdut 600.000 de soldaţi, adică aproximativ 70% din totalul trupelor mobilizate. Marţi, 22 ianuarie, de la ora 19, în biblioteca Vilei Oromolu transformată în hub-ul cultural Qreator (Bd. Aviatorilor 8 A) va avea loc a doua ediţie a „Seratei cu scrisori“, unde scriitoarea Nora Iuga, actorul Răzvan Vasilescu, muzicianul Dan Byron, scenografa Iuliana Vîlsan şi comediantul Micutzu vor oferi o lectură de scrisori şi jurnale din Primul Război Mondial. Intrarea e liberă în limita locurilor disponibile. (Marius Chivu)

● Rake, un serial australian (2010-2018, Peter Duncan, Richard Roxburgh, Charles Waterstreet), care nu seamănă cu nimic din ce am văzut pînă acum și sparge multe șabloane. Cu un personaj principal (avocatul Cleaver Greene, interpretat de Richard Roxburgh) iritant de fermecător, aș spune, în ciuda nenumăratelor sale imperfecțiuni. Sau, dimpotrivă, tocmai pentru ele, aducînd o perspectivă diferită asupra unor realități ce se dovedesc a fi mai mult constructe sociale (statutul profesional ori marital). (Iaromira Popovici)

● Linia frumuseții, de Alan Hollinghurst (traducere de Mariana Piroteală, Editura Litera, Premiul Man Booker în 2004), un roman despre perioada petrecută de Nick Guest, estet și admirator al scriitorului Henry James, în casa unui prieten cu stare, al cărui tată este implicat în politica de rang înalt. De-a lungul anilor, tînărul „musafir“ observă luptele politice, deși nu ia parte la ele, notează diferențele de clasă, ia droguri și își dezvoltă (homo)sexualitatea. (Cristina Ștefan)

● Scena9 are acum și o variantă tipărită, care a apărut la sfîrșitul anului în librării. Un „tom“ jurnalistic de citit și de privit. (Ana Maria Sandu)

● Pe 25 ianuarie, de la ora 19, la Sala Radio va putea fi urmărită opera Trubadurul de Verdi, în formulă de concert (tradiția, respectată în ultimele stagiuni, e de a prezenta o astfel de operă la sfîrșitul lunii ianuarie). Sub conducerea dirijorului de origine italiană David Crescenzi vor evolua Orchestra Națională Radio, soprana de origine română Brigitta Kele, tenorul Adrian Dumitru și baritonul Florin Estefan. E, cu siguranță, un spectacol de văzut. (Andrei Manolescu)

Mai multe