Scena9, Festivalul Turcesc, Bohumil Hrabal

● La vremea asta se recomandă, musai, Roland-Garros și căpșune. Mai ales că la feminin, România are deja patru jucătoare înscrise pe tabloul principal de concurs, iar alte trei dispută tururi de calificare. După ce la Madrid au ajuns în număr de patru în sferturile de finală, se pare că româncele sînt considerate o adevărată forță. Chiar dacă nu mai avem cinci sau șase jucătoare în top 100, ci „doar“ patru, mai avem încă patru între locurile 100 și 200. Înainte să ne mîndrim cu ele, să ne aducem aminte că nu e meritul nostru, ci al lor, individiual. Dar chiar dacă nu e meritul nostru, poate fi bucuria noastră să le urmărim. Cum spuneam, cu multe căpșune. (Andrei Manolescu) 

● Mother’s Day (2016, Garry Marshall – un film fără pretenții și benign, care te poate ajuta să ieși dintr-o stare proastă. Dintre scenele posibile: dialogul lui Jennifer Aniston cu un clovn, despre problemele ei existențiale. (Iaromira Popovici)

● O serie de autor de la Editura ART care, în ceea ce mă priveşte, se află în top 3 serii de autor favorite: Bohumil Hrabal: Trenuri cu prioritate, L-am servit pe Regele Angliei, Lecţii de dans pentru vîrstnici şi avansaţi, Bambini di Praga şi O singurătate prea zgomotoasă. Romane mici, dar cărţi mari, pe care după ce le citeşti îţi vine să strigi numele autorului ca la galerie. Sînt unii, foarte pricepuţi în cele literare, care îndrăznesc să spună că Hrabal este, poate, cel mai mare romancier european. S-ar putea să aibă dreptate. Iar dacă se înşală, oricum asta are prea puţină importanţă. (Marius Chivu)

● Între 20 și 22 mai, Festivalul Turcesc în parcul Titan. Organizatorii promit kebab, baclavale, cafea și muzică tradițională, atmosferă ca pe malul Bosforului. La „concurență“, tot sîmbătă, la Muzeul Satului se va desfășura Thai Festival, organizat de Ambasada Regatului Thailanda în București. Dacă nu vă tentează nici una, nici alta, mergeți la Tîrgul de Moși, din parcul Grădina Icoanei, cu iz de bîlci și de meșteșuguri. (Adina Popescu)  

● Mergeţi la Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (18-22 mai)! Această a şaptea ediţie e, de departe, cea mai „exotică“: sînt poeţi invitaţi din Coreea, din China, din Singapore, Japonia etc. Cred că e o bună ocazie să vedem şi să auzim cum sună poezia de pe cealaltă parte a plantetei. (Matei Martin)

www.scena9.ro e un hotspot cultural nou-nouț, susținut de BRD, care arată și e scris bine. Felicitări colegiale Luizei Vasiliu și echipei sale. Citiți-l, e mare nevoie de aer proaspăt în lumea noastră culturală. (Ana Maria Sandu)

● Luni, 23 mai, orele 18,30, la Ateneul Român – Robert D. Kaplan în dialog cu Vladimir Tismăneanu, pe tema „Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?“, eveniment organizat de Editura Humanitas și Filarmonica „George Enescu“, în cadrul seriei „Conferințele Ateneului Român“. Dezbaterea va fi prefațată de un recital extraordinar de harpă –  Ion Ivan-Roncea. În încheiere, cei doi distinși intelectuali vor susține o sesiune de autografe. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe