Săptămîna Filmului Maghiar, Corporația norilor, Patrimoniul arhitectural al Bucureștiului, în pericol

29 octombrie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● „E vorba mai mult decît despre arhitectura din București. Este vorba despre un spirit civic care lipsește în România.“ – Alina Teodorescu, co-realizator, împreună cu Dimitrie Ivănescu, al documentarului Patrimoniul arhitectural al Bucureștiului, în pericol – difuzat pe canalul de televiziune franco-german Arte. Stabiliți de aproape 30 de ani în Germania, respectiv Franța, realizatorii recuperează, în mod exemplar, o inițiativă privată – tinerii de la ONG-ul ARCEN – care se opune pasivității, indiferenței criminale a autorității de stat. Filmul de 32 de minute mai poate fi vizionat pe site-ul Arte pînă la sfîrșitul anului, aici. (Ruxandra Mihăilă) 

● În săptămîna 10-17 noiembrie va avea loc Săptămîna Filmului Maghiar, ediția a XIII-a. Proiecțiile de filme artistice, scurtmetraje, filme de animație și documentare vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, ArCuB, Facultatea de Științe Politice a Universității București, Point Cultural Hub și Institutul Goethe. Programul va cuprinde și concerte, expoziții și o masă rotundă. Ediția de anul acesta dedică o secțiune specială peliculelor renovate recent de Arhiva Maghiară de Filme, cu tematica „30 de ani în libertate“. (Matei Pleșu) 

● Corporația norilor, de Laurențiu Ion (Editura Curtea Veche), un lung poem despre anxietăți, politică, pensii, impozite, rate la bancă, familie, insomnii, mitinguri în Piața Victoriei, automatizare, inimi, identități și Internet. (Cristina Ștefan) 

● Vineri, 1 noiembrie, are loc aniversarea a 91 de ani de Radio România. Sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, la Sala Radio puteți asculta unul dintre cele mai cunoscute concerte de pian, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov. Iar vineri, 8 noiembrie, veți avea ocazia să audiați cîteva dintre creațiile lui Chopin, în interpretarea pianistei poloneze Beata Bilinska. (Sever Voinescu) 

● Opera din București are un spectacol neașteptat de bun cu Don Giovanni de Mozart, în montarea Andei Tăbăcaru-Hogea. Se remarcă în mod special vocile Donnei Anna interpretată de soprana Cristina Maria Oltean și basul Daniel Pascariu care joacă rolul lui Leporello. E ceva ce chiar merită văzut. (Andrei Manolescu)

● Sîmbătă, la ora 11 dimineața, e finala Cupei Mondiale la rugby, disputată între Africa de Sud și Anglia. Sperăm că TVR o va transmite. Chiar dacă echipa cea mai spectaculoasă din lume – Noua Zeelandă – a pierdut în semifinale, finala promite să fie un meci foarte tare. Dar, atenție, cine se uită prea mult la rugby nu se mai poate uita apoi la fotbal. (Andrei Manolescu)

Mai multe