„Salvaţi Marele Ecran!“, HomeFest, „Niveluri de viață“
● Campania „Salvaţi Marele Ecran!“, realizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi susţinută de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Din cele aproximativ 450 de cinematografe existente în România în 1990, au supravieţuit vreo 30. 78% dintre oraşele României nu au un cinematograf funcţional. Publicul a scăzut de 50 de ori. Aşa încît urmăriţi campania şi vedeţi ce puteţi face: www.salvatimareleecran.ro. (Mircea Vasilescu)
● Între 12 şi 20 aprilie are loc HomeFest – un festival care aduce arta în spaţiul domestic, transformă sufragerii şi dormitoare în scene. Cele peste 20 de evenimente (spectacole de teatru, dans, muzică şi expoziţii) se vor întîmpla în diferite apartamente din cartierele Bucureştiului. Spaţiile sînt puse la dispoziţie de persoanele care vor să găzduiască piesele. Camera 1306 de Cosmin Manolescu se va juca într-un apartament pe strada Toamnei, piesa Acasă de Ştefan Caraman – într-o garsonieră din Pantelimon, Talk to the Bomb de Rucsandra Pop – într-un bloc din zona Dorobanţi, Robert Bălan îşi va prezenta Sfîrşit (work in progress) într-un apartament cu trei camere din zona Nerva Traian. Şi multe altele. (Adina Popescu)
● În caz că sînteţi interesaţi de personajele controversate ale istoriei literare, citiţi articolul Luminiţei Marcu: „Zaharia Stancu, duplicitarul perfect“, de pe contributors.ro (http://www.contributors.ro/cultura/zaharia-stancu-duplicitarul-perfect/).
Documentat şi nuanţat, textul face puţină lumină într-o zonă încă tulbure. De urmărit şi comentariile din subsolul textului, dacă vă interesează argumentele celor care au rămas, de exemplu, cu ideea că Adrian Păunescu e cel mai cunoscut şi important poet român. (Ana Maria Sandu)
● Pentru că vine Paştele şi poate veţi avea mai mult timp pentru citit, recomand trei mici culegeri tematice de povestiri clasice, scoase la finalul anului trecut de Editura Nemira: Şapte poveşti de dragoste (Zweig, Wilde, Poe, Dostoievski ş.a.), Şapte poveşti de vacanță (Cehov, Kipling, Caragiale, Trollope ş.a.) şi Şapte poveşti de călătorie (Daudet, Baluac, Turgheniev, Chandler ş.a.). Mîncaţi mai puţin, citiţi mai mult! (Marius Chivu)
● Auzisem multe lucruri despre cartea lui Andrew Solomon, Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, care a făcut mare vîlvă în America, aşa că recenta publicare a ediţiei româneşti de la Editura Humanitas n-ar trebui ratată. Am început s-o citesc. Şi pot să vă spun doar atît: cînd cobori în bolgiile infernului, nu ai niciodată parte de o călătorie confortabilă. Dar e o descindere fascinantă, revelatoare, incredibilă şi salvatoare. (Ana Maria Sandu)
● Săptămîna viitoare, la Teatrul Metropolis puteţi vedea Folia, Shakespeare & Co., un spectacol de teatru-dans în regia coregrafului Gigi Căciuleanu. Eu, unul, de-abia aştept să văd piesele lui Shakespeare reduse la gesturile esenţiale. (Matei Martin)
● Niveluri de viaţă, minunatul eseu al lui Julian Barnes, cu deja celebrul pasaj „Pui laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă pînă acum. Şi lumea se schimbă“, cu Nadar şi Sarah Bernardt, cu baloane cu aer cald şi durerea de după dispariţia celui iubit, tocmai a fost tradus în română, la Editura Nemira, de către Radu Paraschivescu. În timpul lecturii, vă recomand să ţineţi un pachet de şerveţele aproape. De fapt, mai bine ţineţi pe cineva de mînă şi s-a rezolvat. (Luiza Vasiliu)
● Grudge Match (2013), în regia lui Peter Segal, cu Sylvester Stallone şi Robert de Niro – departe de a fi un film bun, e unul posibil simpatic şi ironic, într-un fel de tradiţie a celebrelor filme cu boxeri în care au jucat cei doi protagonişti: seria Rocky (dintre care primul în 1976, în regia lui John G. Avildsen) şi Raging Bull (1980, Martin Scorsese). (Iaromira Popovici)
● După Monte Carlo, vine Madrid şi apoi Roma. Nu e vorba pur şi simplu de amintitele mari oraşe, ci de ordinea în care se vor desfăşura marile turnee de tenis, ca în fiecare an, pînă la Roland Garros. Toate pe zgură, ca pregătire pentru Marele Şlem de la Paris. Printre ele, tot pe zgură, de mai mică anvergură, e strecurat şi Open-ul de la Bucureşti. Nu rataţi nici unul. (Andrei Manolescu)