Safari, Plaja de Carte, Smida Jazz
● Safari, documentarul regizorului austriac Ulrich Seidl, intră în cinematografe. E o incursiune cinică în lumea „vînătorilor“ occidentali, pentru care fiecare apăsare pe trăgaci e ca o gură de aer proaspăt. O să descoperiți cît costă o antilopă, cu ce trofee pleacă acasă din aceste călătorii sîngeroase și ce senzații experimentează. (Ana Maria Sandu)
● Festivalul de jazz de la Smida din Parcul Național Apuseni (25-27 august), fratele mai mic al Gărînei, propune o formulă atractivă de lecturi literare peste zi (Marin Mălaicu-Hondrari și subsemnatul) și concerte cel puțin la fel de bune seara: Bugge Wesseltoft (cu proiectul New Conception of Jazz, din care mai fac parte patru muziciene talentate și splendide), GoGo Penguin, Tingvall Trio, The Kandinsky Effect, Eric Vloeiman’s Gatecrash, Iordache și alții. Programul complet, detalii despre cum se ajunge acolo, condiții de cazare (pensiuni, camping), mîncare etc. găsiți la www.smidajazz.ro sau pe paginile de Facebook și Instagram ale festivalului. (Marius Chivu)
● „Mozart pe drum de seară… Spectacolul este o metaforă a «singurătăţii creatorului de cursă lungă». Cea a unui solitar Om-Artist, Artist-Om, fără vîrstă, Veşnic-Copil, dar în acelaşi timp, şi dintotdeauna: Bătrîn-Filozof-Înţelept, Jongleur şi Alchimist… Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricînd… Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei Eine kleine Nachtmusik nu e (numai) Mozart, Amadeus, sau Wolfgang…“ – Gigi Căciuleanu, despre spectacolul de teatru coregrafic, în premieră pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Enescu, 13 septembrie, ora 22,30. (Ruxandra Mihăilă)
● În cel mai recent număr al inenarabilei reviste XXI, un reportaj excelent, în format BD, despre cum se face că, în India, vaca a ajuns victima unui conflict violent între musulmani și naționaliștii hinduși. Plus, evident, nenumărate documentare, interviuri și fotoreportaje… (Matei Martin)
● Poate că mulți nici nu mai știu că La Dolce Vita nu e numele unui restaurant. Ei bine, pe canalul Cinemax 2 se difuzează de cîteva ori luna aceasta și luna viitoare celebrul film al lui Federico Fellini, cu Marcello Mastroianni, Anita Ekberg și Anouk Aimée. Văzut astăzi, filmul pare la fel de spectaculos, dar și asemănător, în cîteva privințe, cu actuala presă tabloidă de la noi. Lucrurile astea se întîmplau însă la italieni în anii ’60 ai secolului trecut. (Andrei Manolescu)
● Unul dintre puținele locuri din Vama Veche unde încă se păstrează decența, bunul-simț și, de ce nu, spiritul de altădată – Plaja de carte. Cu biblioteca ei de unde poți lua orice carte cu condiția să o aduci înapoi – o poți citi pe plajă, la o cafea, bere sau sirop de mere. Sau poți lăsa și tu cărțile care ți-au plăcut ca să le citească și alții. Eu am prins, seara, și proiecții de filme short, inclusiv Méliès, Voiajul în Lună. (Adina Popescu)
● Un nou traseu alternativ de promenadă va fi organizat pentru bucureșteni între cartierele istorice Icoanei și Armenesc. Pînă pe 10 septembrie, în fiecare duminică, de la ora 17,30, începînd de la librăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona nr. 13-15) și pînă la Rezidența BRD Scena9 (str. I.L. Caragiale nr. 32), ghizii ARCEN îi vor plimba pe bucureșteni printr-un labirint de străzi care păstrează încă fragmente importante din țesutul istoric al Bucureștiului. (Cristina Ştefan)